torsdag, mars 05, 2009

Hagia Sofia är Bysantinsk arkitektur

Kollar runt efter gamla romerska grejor på Wikipedia. Jag gör det då och då - rätt ofta, om jag rannsakar mig själv. Idag noterade jag en intressant grej, en skillnad mellan den engelska och den svenska versionen av en sak. Den stora skillnaden är nästan alltid att de svenska sidorna är fattigare på information, men själva grundfakta brukar ändå stämma.

Nå, jag råkade hamna på kategorin "Islamic architecture" - många supersnygga byggnadsverk inom den. Sedan kollade jag på den svenska varianten: "Islamisk arkitektur". Det visade sig att på den engelska sidan fanns inte Hagia Sofia (den jättestora moskén i Istanbul) med. Men på den svenska sidan, där räknades Hagia Sofia som islamisk arkitektur.Svenskversionen är naturligtvis helt fel. Hagia Sofia är Bysantinsk arkitektur:
" ... en byggnadskonst som började utveckla sin särart ur den romerska arkitekturen mellan 330 e.Kr., då Konstantin flyttade den romerska huvudstaden till Konstantinopel och Justinianus regeringstid (527-565).".
Rätt ska vara rätt.
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

9 kommentarer:

Magnus sa...

Jag har varit där, fantastisk byggnad (och den restes på bara sex år, för 1500 år sedan!)Arkitekturen är så klart bysantinsk - utom minareterna - dekoren på insidan är ju mer islamisk.

Johnny sa...

Magnus: Det vore grymt att få se den, grattis till dig som har det. Minareterna har ju kommit dit efteråt, och under dekoren på insidan ska, enligt wikin, fortfarande originalmosaikerna finnas. Dessa plockas nu fram lite i taget, enligt uppgift, men i ett långsamt tempo eftersom saken anses som känslig.

Johnny sa...

Magnus: Bilden i posten föreställer Hagia Sofia som den antas ha sett ut innan minareternas tid.

Christina sa...

Jag har också varit inne i den nu i höstas, plus att jag passerade den i soluppgången varje morgon och i solnedgången varje kväll på väg till och från ebru-kursen jag gick på.
Otroligt vilken miss att den är uppsatt som ett islamiskt byggnadsverk.

Men visst kan man väl rätta till felaktigheter i Wikipedian?
Det där måste ju ändras på.

Johnny sa...

Christina: Nå, det är kanske inte är så viktigt, och förresten är ju inte jag någon expert på sånt där.

Dessutom är jag inte så hemma på hur man redigerar på wikipedia.

Men om någon som kan sånt där och tycker att det jag skrev stämmer, då får denne gärna ändra.

Bengt sa...

Johnny: Jag har också varit där. Något som var häftigt i istanbul var den stora bazaaren...levande och kokande...även om Hagia Sofia var kool också...

Johnny sa...

Bengt: Jag tror dig. Näst Rom (som först måste återbesökas) står Istanbul på programmet.

Bengt sa...

Istanbul var mycket häftigare än Rom. Det är en häftig blandning av gammalt och nytt. En smältdegel där kulturer möts och har möts.

Skulle mycket hellre åka dit en gång till än till Rom.

Just nu skulle jag vara nöjd med att ligga på en strand och ha fullpension på något hotell på Gran Canaria eller nått...
Med två ungar kan det vara skönt att ha allt klart...

Johnny sa...

Bengt: "Just nu skulle jag vara nöjd med att ligga på en strand och ha fullpension på något hotell på Gran Canaria eller nåt" - Du får väl joina diplomatkåren. :-)