tisdag, mars 17, 2009

Hur bete sig mot den?

Jag tänkte på den där roboten HRP-4C, om ifall den bara skulle bli lite, lite mer utvecklad och rörlig, och finnas här och där i samhället. Till exempel skulle den säkert kunna utföra vissa jobb, typ sitta i en butikskassa, jobba på lager, vara nattvakt.Hur skulle jag bete mig mot den - behandla den? Jag tittar lite till på filmen, och bestämmer mig; jag skulle antagligen, trots att jag vet att den bara är en maskin, nog behandla den som ett barn eller en förvirrad turist. Ja, nån som man - om inte annat så för sin egen karmas skull - borde vara snäll emot.

Och det är lustigt - den är ju egentligen inte mer mänsklig än min brödrost eller vad som helst som drar ström, men ändå skulle jag bete mig mot den som jag skulle mot en människa. Antagligen beror det på formen, att den ser ut som en människa. Egentligen är det alltså inte lika konstigt med hur roboten funkar, som med hur man själv funkar.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , / Metro, SSvD, E24

8 kommentarer:

Baronessan sa...

Hon stapplar lite illa tycker jag. Dom har i alla fall inte glömt bort att ge henne bröst! Hur mänsklig behöver en robot vara?

Johnny sa...

Baronessan: Apropå brösten så har de medvetet tonat ner det som kan likna en människa för mycket. De har gjort den mer robotlik än vad de skulle behöva - för att den inte ska upplevas som obehaglig.

Anonym sa...

Inom SciFi finns det föreställningar om att robotar särbehandlas och trakasseras av människor på grund av deras uppenbara omänsklighet. det vore ju bortkastad energi att vara oartig och "taskig" mot en robot, den har ju samma känsloliv som en dörrklocka.
Men jag är åandra sidan en person som kan få psykbryt på apparater som krånglar, så varför inte på en förvirrad robot? :) Det är lättare att skylla på verktygen än på sig själv.
Bor hon månne i en vertygslåda?

Johnny sa...

paljettenq: Fast om man fick spel på en "mänsklig" robot så tror jag att man på nåt vis skulle känna sig taskig och få dåligt samvete.

RvS sa...

Ah, intressant, tänkte just skriva att denna robot är bland de första man sett som inte ser (allt för) läskig ut, när den rör sig.

Johnny sa...

RvS: Ja den rörde sig faktiskt rätt naturligt, fast ganska långsamt.

Anonym sa...

Jag tittar på Battlestar Galactica för tillfället och det är väldigt skumt med de där Cylons *ryser*
Människor som ser ut och rör sig som robotar är väldigt läskiga... så hur kan de då tro att det ska funka åt det andra hållet? :)

Johnny sa...

paljettenq: När jag såg Galactica höll jag på robotarna. :-)