söndag, april 19, 2009

Äggjakt

Egentligen borde jag väl ha begivit mig till mitt vanliga grodställe, men det sket jag i idag. Det var fint väder och jag gick åt det motsatta hållet. Jag känner till ett par fuktiga och sankta ställen, och till dem knallade jag iväg, hukandes under solens vassa strålar.

Jamen sedär! Där ligger ju en klump och guppar. Det var i ett dike bredvid en cykelväg. Jovisst, det är en del vatten där just nu tack vare den nyliga snösmältningen, men såvida det inte blir en riktigt våt vår så lär det diket snart vara uttorkat.

Ägg från groda eller padda.

Dessutom ligger diket rätt dumt till. Många människor passerar där - människor med klåfingriga ungar och med jag-äter-vad-fan-som-helst-hundar. Om det var padd-ägg eller grod-ägg vet jag inte, men tyvärr, det förutspår jag, så lär dessa ägg, vilka de nu var, snart vara körda.

Ägg från groda eller padda.

Nåväl, lite sporrad av upptäckten knatade jag iväg till ett träsk; om det fanns ägg i ett dike så visst fan finns det väl ägg i ett träsk. Eller?

Ett kärr.

Jag tryckte på kamerans filmknapp när jag ändå var där. Tyvärr viftar jag med kameran så mycket att när jag kollade på filmen hemma blev jag nästan sjösjuk. Vill du bespara dig sjösjuka så skippa filmen - jag säger i stort sett bara att här finns det varken grodägg eller grodor.


---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Grodor lägger ägg i stora klumpar, paddor i långa strängar - i alla fall de arter vi har i Sverige. Så det där är grodägg.

Peace in mind sa...

...sankta...

Här har man gått till dammen för att apportera, och irriterat sig på det slemmiga gojset som fastnat på apporten. Utan att fatta att det varit grodägg!

Johnny sa...

mrarboc: Tack. Jag har för mig att du har nämnt saken förut, nu när jag tänker på't.

Pim: Inte undra på att de är utrotningshotade. :-D

Anonym sa...

I påskas såg jag massor av fullvuxna grodor som hoppade på vägen och de kastade långa skuggor i skenet av bilens strålkastare. Det var lite som i filmen Magnolia då cheriffen står i ett hav av paddor...
De hoppade stela fram och jag försökte att zickzacka mig fram så gott det gick.

Anonym sa...

Hjälp Johnny!
du måste rädda dom
eller så måste jag göra det.
dom har inte en chans,
jag tror inte det var riktigt
genomtänkt av grodan att
lägga där.
Paola.

Johnny sa...

paljettenq: Jag tror det var paddor du såg, för det beteendet har jag också sett på vägar, och då var det paddor.

paola: Det är evolution, Paola. Klantighet bestraffas med döden.