söndag, maj 10, 2009

Bara bröst, igen

Morgonbläddrar (fast det är mitt på dan, men jag vaknade nu) i tidningarna. Såg att en grupp franska kvinnor har gjort som 'Bara bröst' gjorde - de badade topless i ett badhus. Saken har visst ett namn förresten, såg jag nu: Topfreedom.

Ja det var ju ett tag sedan man hörde nåt om den debatten, den dog liksom bara ut tycker jag. Det var som att media tröttnade; de fick visa en lagom dos av tuttar och sen var det bra med det. Vilket är konstigt, eftersom det här är en viktig frihets och jämlikhetsfråga.

Frågan, när den var på tapeten sist, kom liksom aldrig till nåt avslut, utan viftades - för att inte säga skojades bort. Om man tyckte att kvinnor borde få bada med samma sorts badkläder som män var man antingen en av två sorter: 1- Rabiat feminist. 2 - En fluktig typ. Vilken av dem är då jag? Tja, ingendera tycker jag, eller också beror det på dagsformen.

Men saken är den att ingen har någonsin lyckats förklara för mig varför de inte skulle få bada med bar överkropp. Skälen till motståndet har bara handlat om moralism och anständighet (= inga riktiga skäl alls). Alltså, ingen har någonsin kunnat ge mig ett riktigt skäl, ett som håller.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

10 kommentarer:

RvS sa...

Det enda "riktiga" skäl jag kan komma på är väl att vi är födda olika - så ett stycke hos killar och två stycken hos tjejer, om det inte är en hel baddräkt.

Lite som att solglasögon har två glas, för att människor har två ögon.

Jag tycker dock att man kan bada utan överdel då alltså. Om man vill det.

P-E Fronning sa...

Ja, det är ju alltid svårt det där. Det finns naturligtvis många traditioner man kan ifrågasätta. Jag antar att de flesta traditioner vi anammat har någon sorts rimlig grund och anledning även om den i vissa fall, med tiden, blivit obsolet. Jag skulle nog spontant säga att traditionen att kvinnan förutom på särskilda platser bör skyla sina bröst fortfarande har en funktion. Jag tror ingen på allvar kan mena att kvinnobröstet inte generellt har en stark sexuell laddning, starkare än den manliga bringan. Sen kan man ju tycka både det ena och det andra om den saken. Att det är inlärt, att det är genetiskt etc. Trots vår socialisering, kultivering och våra hämningar är mannen liksom kvinnan fortfarande ett djur. Våra tygstycken hjälper oss dock att skilja oss från övriga djur. Det må vara på gott och det må vara på ont.

Johnny sa...

rvs/p-e: Men inga av dessa förklaringar skulle ju typ "hålla i en domstol". Det är tyckande och tänkande bara, och som sådant olika från person till person. jag tycker rättviseaspekten - även om detta ju egentligen är en skitsak - borde gå för.
Jag tycker förresten likadant om lagen om förargelseväckande beteende - den är flummig och "tyckig".

P-E Fronning sa...

Jag vill förtydliga att jag ej försökte inte lägga fram något vattentätt bevis för att att det enda rätta är att kvinnobröst ska skylas. Jag påvisar bara att vi (=alla) i vår kultur tillskriver körtlarna en större betydelse betydelse än att vara just körtlar. Att sedan vissa inte vill att det ska vara på det viset är en annan sak. Kanske man på ett antal generationers sikt (om det nu är önskvärt) kan uppnå det men jag dagens samhälle är inte redo. När lagar och regler kommer alltför långt ifrån majoriteten av medborgarnas allmänna uppfattningarna brukar de ofta långsamt förändras. Jag tror inte, trots att vi gärna hyllar jämlikhetstänkandet i Sverige, att vi nått den punkten då en majoritet av befolkning skulle tycka det var OK. Men jag kan naturligtvis ha fel.

Ska vi förresten passa på att skrota olika omklädningsrum för män och kvinnor?

Lagen du nämner är nog tyckig, det är nog svårt att undvika. Man kan ju förstås hävda att det borde vara OK att springa runt helt nakna och mena att andra inte borde ta illa vid sig för det är ju bara naturligt. Det finns mycket man kan tycka. :)

mrarboc sa...

Det blir ju så fånigt när "man" gör som "Bara bröst" och fransyskorna, man gör en happening av det och resultatet blir ju att bröst blir ännu mer laddade. De inblandade får den uppmärksamhet de söker men uppnår definitivt inte det resultat de påstår sig vilja ha... Jag håller med om att det egentligen inte finns några hållbara skäl till varken toplessförbud eller skilda omklädningsrum.

För hundra år sedan var det den kristna moralen som styrde ("inled oss icke i frestelse") men nu när Sverige är så sekulariserat använder man andra kulturer och religioner (läs: islam) som ursäkt.

Låt folk vara nakna var och när dom vill utan att ifrågasättas. Det är ändå så kallt för det mesta i Sverige att det är ganska självreglerande:-)

Johnny sa...

p-e: "Ska vi förresten passa på att skrota olika omklädningsrum för män och kvinnor?" Oj, nu drog du saken till sin spets ... svar nej. Jag får betrakta mig som ägd.

mrarboc: En del vill bada med heltäckande huckle, och en del utan kläder alls. Den dagen dessa kan samsas i samma bassäng, ja då har vi nog lösningen på världsfreden. :-)

P-E Fronning sa...

"Ägd" Hahahaha! Det var skojigt. Jag säljer dig på eBay. :)

Vore det bara för min skull fick väl gärna kvinnor vissa sina behag jämt om de så önskar, även om jag misstänker att det skulle bli lite trist i längden...

Tjingeling.

Johnny sa...

p-e: Tjingeling. :-)

Thomp@ sa...

Allt det här snacket om att bröst är sexuellt laddade och att vi alla är djur är bara tråkig skåpmat.
Visst är vi fortfarande djur - men även i en vargflock där alla är nakna får tikarna vara ifred (även vid löp) från icke önskvärda uppvaktningar. Borde inte vi som "högre utvecklade" djur kunna kontrollera oss själva och våra drifter om t o m vargar kan det?
Vem har bestämt att brösten ska var speciellt laddade? Vad skiljer ett naket bröst mot ett inslaget i minimalt med ultratunn lycra i sexighet? Ofta är det ju bara bröstvårtan och inte storlek eller form som döljs av en bikintop. Är inte ben och rumpor också sexuellt laddade? En stringbikini är kanske inte uppskattad av alla men så länge du har en top som täcker bröstvårtorna så är den tillåten att bada i.

Fram för friare bad!

Dessutom anser jag att könsappartheid i form av herr- och damtoaletter/omklädningsrum/priser/mm bör avskaffas i ett jämställt land.
/Thomp@

Johnny sa...

Thomp@: Det ligger en hel del i det du säger.