fredag, maj 29, 2009

Gör fult till snyggt

Jag läser om att "Ombyggnad ska ge Rinkeby mer folkliv och trygghet". Det kan antagligen behövas, för många av dessa förorter ser ut som skit. Särskilt husen brukar vara jävligt fula. Men egentligen, har jag ofta tänkt på, så behövs det inte särskilt mycket för att ett fult hus ska bli snyggt, och antagligen behöver det inte kosta så mycket heller. Här har vi ett "typiskt" förortshus. Notera, till exempel, de enormt förfulande synliga "skarvarna" på fasaden.Jag tänker så här: Koppartak - platt och med lätt sluttande kanter. Spröjs på fönstrena - inte vita!! Ovanför fönstrena - liggande stenbalkar av något slag. Något nertill på huset så att det åtminstone ger nån slags illusion av att stå på en grund. Träport - som inte ser ut som en gammal balkongdörr; det ska vara ett fönster på'n. Porten ska vara inramad av samma material som balkarna ovanför fönstrena. En liten knopp, eller möjligen ett enklare ornament ovanför porten. Putsa huset, gärna i någon stark och varm färg. De synliga skarvarna måste bort!!

Sådär, huset är klart. Jag kan inte tänka mig att detta skulle behöva kosta oöverkomliga pengar, och håll med om att det blev en jäkla skillnad.En språkfråga: Jag har skrivit fönstrena här ovan. Borde jag ha skrivit fönsterna?
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

8 kommentarer:

karibien sa...

Språkfrågan: själv skulle jag sagt att du ska skriva fönstren, eftersom såväl fönstrena som fönsterna är talspråkliga/dialektala.

Men jag hade fel, visar en snabb koll med oraklet SAOL
http://www.svenskaakademien.se/web/Ordlista.aspx

Numera är bestämd pluralformen: fönstren, även fönstrena.

Jaha, så får jag kasta ännu en käpphäst över bord. Språket lever. Akademien också tydligen.

Tack för undervisningen :)

/k

Johnny sa...

karibien: tack själv. :-)

Emmeli sa...

Ja, fönster utan spröjs är så oerhört fult. jag får ont i magen av det. I synnerhet av fönster utan spröjs som liksom "bångnar". Det ser mer ut som plast.

Gillar ditt förslag!

Johnny sa...

Emmeli: De renoverade (bytte ut) alla mina fönster. Jag hade jättefina med spröjs. Dessa kastades och ersattes med helglas - med påklistrad spröjs. Fan vilken dålig smak.

Anders sa...

Men det förstår du väl att man inte kan ändra på husen! Då går ju hela kultursektorn i taket!
Det där är för övrigt en intressant observation att göra, hur alla dessa kulturkoftor tycker såååå mycket om miljonprogrammet, trots att de själv bor på söder...

Johnny sa...

Anders: Jag håller med dig där. Jag tycker att vissa av miljonprogramshusen kan man ju behålla och k-märka eller nåt, och ha den som typ museiexempel, men de flesta skulle nog tjäna på att byggas om.

Petronella sa...

Fönstrena. Helt klart!

Johnny sa...

petronella: Kanske är en smaksak, helt enkelt.