tisdag, maj 12, 2009

Så mycket socker innehåller olika saker

Socker finns i mycket, och är - om jag har förstått saken rätt - lika med kolhydrater, sånt man får energi av. Tillför man kroppen en massa energi som man sedan inte gör av med blir man fet. Att äta lågkolhydratkost är alltså en metod för att gå ner i vikt.

En burk Coca Cola, det kan väl vara en smarrig törstsläckare, eller hur? Men varför inte bara ta ett glas vatten och knapra i sig tio sockerbitar, det går ju lika bra, och dessutom blir det ju billigare.

Via Digital Inspiration hittade jag till sidan Sugar Stacks. Där finns det bilder på hur många sockerbitar olika godsaker innehåller. Här är tre av dessa.

En tvåliters Coca Cola innehåller tjugosju och en halv sockerbitar.
En Snickers innehåller tretton och en halv sockerbitar.
En Red Bull innehåller sju sockerbitar.

Att kolla på den sidan kan vara en sporre för att dra ner på socker, antar jag. Om inte annat är det intressant att få veta i största allmänhet.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
---
Update: Åsna säger:
Fast det är väl inte energin som gör att man blir fet, utan insulinet. Om man äter ett paket smör tillför man också mycket energi, men man höjer inte blodsockret och då behöver inte kroppen insulinchockera sig.

8 kommentarer:

Petronella sa...

Mycket intressant!

Tror att många inte tänker på detta när de drar i sig en cola.. (Själv tänker jag på det eftersom jag har kroppstypen som sväller upp så fort jag slarvar lite med min kost)

Apropå det: Tänk att du ska vara lite nyttig och drar i dig en halv påse torkade persikor. Kanske tio stycken. Addera lite vatten och vips har du käkat TIO PERSIKOR! Helt sjukt. Och mycket socker antar jag, om än naturligt sådant.

Johnny sa...

Petronella: man blir visst fet av "naturligt" socker också, har jag hört, så man ska nog inte överdriva.

Åsna sa...

Fast det är väl inte energin som gör att man blir fet, utan insulinet. Om man äter ett paket smör tillför man också mycket energi, men man höjer inte blodsockret och då behöver inte kroppen insulinchockera sig. Careal säger wv. Ta det försiktigt med flingorna. :)

Johnny sa...

Åsna: hehe, jag är inte särskilt hemma på det där området. :-)

Elisabet sa...

En av kunderna i vår affär, är en lärarinna i nån slags hemkunskap.
Hon brukar visa eleverna just det du visar oss .., en cola och antalet sockerbitar det motsvarar osv.

Massor med saker som hon jämför.

Och reaktionen blir alltid densamma säger hon ., total häpnad.

Men tro inte att det tycks få någon effekt. Vi har hundratals elever som kunder .., som VÄLLER in på förmiddan och köper sportdrycker, wienerbröd, munkar. godis, godis, chips och mera sportdrycker.

Dagligen.

Johnny sa...

Elisabet: Ja det är konstigt hur man kan lura sig själv. Att dricka en coke är ju inga problem, men skulle man stoppa i sig tio sockerbitar skulle man ju ... ja, vad fan.

paljettenq sa...

Jag har för mig att jag har sett att apelsinjuice också innehåller ett berg av bibliska mått... så det gäller att tänka efter vad man dricker.
Socker i dryck är ju verkligen sk. tomma kalorier... vatten är bäst!

Johnny sa...

paljettenq: vatten är bäst ... och mjölk. :-)