lördag, juni 27, 2009

En digital skylt vid Ales stenar

"Nytt bråk om Ales stenar", läser jag på SvT, och hur många gånger har man inte läst det? Här är notisen i sin helhet:
Bråket om den väldiga skeppssättningen Ales stenar vid Skånes sydkust har tagit en ny vändning.
Länsstyrelsen har fastställt ett vite på 20.000 kronor för amatörarkeologen Bob G Lind om han sätter upp skyltar vid det populära turistmålet när han håller guidade turer där, skriver Skånska Dagbladet.

Tidigare skyltar har plockats ned. De beskrev teorier om Ales stenars tillkomst. Lind har en teori och arkeologer av facket en annan. Striden står om ändamålet med den, en kultplats eller en solkalender.
Spännande, galet och otroligt nördigt på samma gång. Det verkar som om de där (G)alningarna är i kraftigt behov av ett tips från en uppfinningsrik bloggare. Såna finns det i överflöd, men eftersom just jag är den enda som sitter framför datorn i detta fina, soliga väder så blir det jag som får ställa upp.En digital utomhusskylt spärrad till en enda sida (och möjligen dess undersidor): Wikipedias sida om Ales stenar. Arkeologer, amatörarkeologer, rättshaverister och vanliga lekmän som tror sig ha koll kan då på plats - medelst sina bärbara datorer eller mobiltelefoner - redigera informationen där. Människor, alltså de vanliga besökarna, får då en insyn i vad debatten handlar om och kan bilda sig sin egen uppfattning.
---
Läs även andra bloggares åsikter om

2 kommentarer:

Peace in mind sa...

Jag tänker lite...varför heter det ibland Ale stenar? Och varför ska det kosta 10 spänn i timmen att parkera vid hamnen i Kåseberga. För den som vill ta ett quick stop o glo på stenarna? Borde det vara gratis eller kunde det rent av kosta lika mycket som i NK-garaget? Fyrtio...

Det är nivån på diskussionen i min lokaltidning, och på måndag kommer det att fylla ett mittuppslag o förstasida m skyltbråket.

Johnny sa...

Pim: Haha, det är ju charmen med små ställen. Jag ägde en gång ett hus på ett litet ställe i småland, och där var stulna cyklar front line news.