torsdag, juni 04, 2009

Ett par saker

Ett par saker man kan göra. Först har vi en grej jag hittade på SR:s hemsida om sommarpratarna. Det är ingen längre text, men så här ser den ut:

Gör ditt eget Sommarprogram!
Snart kan du göra ett eget
Sommarprogram på webben.
Den 8 juni öppnar vår digitala
studio här på Sommars hemsida.
Det är bara att börja skissa på
manus!


Det låter ju rätt kul, faktiskt. Det framgår inte om programmet sparas på webben eller om man sparar ner det hos sig själv, men det låter ju kul, som sagt.

En annan grej man kan göra är att frilägga bilder från deras bakgrund. För den som inte är bekant med saken kan jag tala om att detta är en konst i sig själv; det är inte alltid det blir bra. Jag läste om'et på moderskeppet nyss, och där står det att det finns firmor som gör det åt dig, för cirka en femtiolapp. Ett tips till den som är duktig på att frilägga bilder och samtidigt vill promota sin blogg vore kanske att man frilägger en bild i utbyte mot en länk till bloggen. Femtio spänn låter rätt dyrt tycker jag.

Har man inte Photoshop eller Gimp så kan man frilägga bilder på nätet, förresten. Jag föreställer mig att Pixlr kunde vara lämpligt. Först kunde man använda lassot, och deleta bort små stycken ett i taget runt bilden, och sen - för att mjuka upp de ganska knaggliga kanterna - kunde man köra med droppen.

Förresten, den här stackaren låg död utanför mitt hus igår.

En död fågel.
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

4 kommentarer:

RvS sa...

50:- är sjukt billigt, men då var det väl i Indien. Har man inte så många kan man göra det själv i PS, men med flera, massor, tar det tid, beroende på bild iof. Det är rätt svårt också.

Johnny sa...

RvS: Är det en viktig bild som ska tryckas så kan det väl vara värt en femtiolapp, antar jag, men ibland är till och med det tydligen för dyrt. Det och i kombination med "själv är bästa dräng" så kan det bli som med Sissela Kyle här.

RvS sa...

Viktig bild spelar ingen roll, jag gör allt gratis, typ du vet, men när man väl jobbar - kul att få betalt nån gång.

Johnny sa...

rvs: bra filosofi.