onsdag, juni 03, 2009

Lapistan

Flygstridsövning uppe i Norrbotten. Denna gång kommer den påhittade fienden från "Lapistan". Folk blir alltid kränkta över allt möjligt nu för tiden, och så även nu:

Beskrivningen av hotet från "Lapistan" begagnar en gammal fördomsfull terminologi. Genom ändelsen "stan" görs koppling till muslimska länder där USA för krig och det uppammar islamofobi.
Hela beskrivningen av hot utgående från "Lapistan" måste uppfattas som grovt kränkande [...]
Pressmeddelande / DO-anmälan: Stefan Lindgren. v ordf Föreningen afghanistansolidaritet
Aftonbladet skriver om saken, vilket får mig att knalla iväg till wikipedia för att kolla upp detta "-stan". Afghanistansolidaritet-mannen Stefan borde också ha gjort det, innan han skrev, för då hade han kunnat lära sig att "-stan" inte alls är muslimspecifikt, utan helt och hållet spritt i hela världen. Dock låter och stavas detta suffix lite olika beroende på vars man befinner sig.

Förresten, det finns ju "Långtbortistan" också. Denna plats är mest känd från Kalle Anka, och i serien, kan man läsa, att när det ibland har brunnit i knutarna runt nån figur så har denne gått i landsflykt just dit.
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,
---
(Hade jag velat vara rolig hade jag kunnat illustrera den här bloggposten
så här).

10 kommentarer:

ab sa...

Nu har även jag läst wikipedia via din länk. Stan är ju ett indoiranskt ord, inte ens arabiskt, och högst troligt släkt med det urgamla "stad", som ju egentligen betyder "plats". (Den sista slutsatsen är min egen.)

Så lärd man blir här.

Magnus sa...

Minst sagt jönsigt av Nato-taktikerna. Man kommer liksom inte ifrån att ändelsen "-stan" på ett landsnamn är knuten till den muslimska välrden. ´*Alla* tänker Mellanöstern eller Centralasien - till och med Långtbortistan/ Farawaystan i Kalle Anka är ju ett orientaliskt land.

ab sa...

Ja, det hade ju varit mycket mer trovärdigt att låtsas slåss med Norge. Eller Åland. Eller så. Ärligt talat - var finns hoten just nu? Förr var den dansken och ryssen och Tyskland och som sagt Norge - men det har ju ändrats.

Vad sjutton ska man välja för namn? Kluntehogga?

Johnny sa...

ab: Jupp. Och -polis betyder stad. :-)

magnus: I kalle Anka ligger Långtbortistan "troligen i Centralasien eller i vissa fall Centralafrika.". (Wikipedia)

ab: Det kan heta Ledefi-land. :-)

Ingela sa...

Undrar när sam*efolket går igång på första halvan av fiendelandet?(Skrev hon som lever i sameland och är inte bara samebo utan rentav samevigd.)

ab sa...

Jag vet: De kan kalla det Birkastan!

De är i fel landsdel, det är hela saken.

Johnny sa...

Ingela: Samevigd - det låter som dåt en skum sekt skulle kunna hitta på som initieringsrit. :-)

ab: Birkastan - den var bra. :-)

Anonym sa...

Ett kanske mer lämpligt namn på dessa övningar hade kanske varit Packetistan ha ha ....

NetRunner

Ingela sa...

Johnny: Dom riter som makens släkt ägnar sig åt på större fester, typ bröllop, tror jag inte att du skulle ha något emot att delta i.

Johnny sa...

Ingela: Är det Reningsriter? :-D