söndag, juni 07, 2009

Mina tvättsäckar

I en år, eller kanske ännu längre, har ett par stora, vita plastsäckar stått i mitt badrum och gjort rörelsefriheten därinne begränsad. De har varit fyllda med tvätt. Till bristningsgränsen fyllda har de varit, så pass att just bristningar har uppstått på dem nedtill, vari fukt och väta har trängt in.

När jag har tvättat (jag kör med tvättmaskin då tvättstugan alltid tycks vara paxad) har det alltid blivit det översta lagret jag har tagit (då de lägre lagrena har känts alltmer inaktuella för varje gång), vilket har resulterat i att det bara har blivit ett par byxor jag har kört med skitlänge, och ett par t-shirts och ett par, tre skjortor. Det som har legat i säckarnas bottnar har mer eller mindre blivit bortglömt.
Sedimentering är processen att fasta partiklar sjunker ner i stillastående vätskor och sediment är dessa avlagringar. Ordet används främst för sand och lera ...
(Wikipedia)
Just det, sediment. Tvätten i säckarna har säkert blivit fuktig ibland - både från den omgivande dusch och badluften samt från sprickorna nedtill, och det har lett till att kläderna har kunnat sjunka ihop allt mer - kunnat plattats till allt hårdare; oanade mängder tvätt har till slut rymts i säckarna. Jobbet att tömma säckarna, och studera deras innehåll, var egentligen mer ett jobb för en geolog än för mig, men igår tog jag i alla fall tag i't.

Jag vet inte om nån har tänkt på saken, men fuktig, instängd tvätt i en instängd miljö såsom ett badrum har en tendens att lukta gammal cigarettrök. Mer än en gång har jag anklagat ungarna för att tjuvröka därinne, men stegvis har jag nosat mig till att så har inte varit fallet - det är tvätten som har luktat så. Antagligen nån form av mögel.

Men igår då, så tog jag äntligen tag i saken. Jag tvättade som en galning. Säckarna var som trollkarlshattar som hela tiden tycktes rymma nya överraskningar i en aldrig sinande ström. Det var faktiskt som trolleri - hur mycket jag än plockade ur dem tycktes de ändå inte minsta i storlek.

Upphängd tvätt.

Nu är balkongens räcke helt beklätt i ren, upphängd tvätt. Så även tvättstrecken i badrummet (som har vädrats oavbrutet sen igår). Dessutom är linor dragna i vardagsrumstaket och i taket i mitt rum. Alla med tvätt på. Säckarna är lyckeligen slängda, och har gett plats åt en tvättkorg. Jag somnade med hyfsat gott samvete igår, kan jag säga, men längs därinne gnagde ännu den obehagliga utsikten: idag måste jag vika ihop all tvätt, och placera ut sakerna på sina respektive, rätta ställen, och det är också ett hästjobb.
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

9 kommentarer:

Kristina af Knusselbo sa...

Ska vi få lov att börja skriva brev till städtanterna på TV4? Det låter lite läskigt det där...

Johnny sa...

KaK: De tanterna skulle var mycket välkomna - gärna en gång i veckan. :-)

Plastfarfar sa...

Var det inget som möglade?

ab sa...

Men kära nån! Tvätt som legat i fukt ett år - hur kan de inte ha möglat? Jag trodde du skulle skriva att du kastade rubbet!

Ullah sa...

Jag trodde som AB!

Johnny sa...

pf: Inget synligt, märkligt nog. Det kanske surnade?

ab: Här kastas inget. Det har legat i halvfukt på nåt vis. Inte helt och hållet, dock, och inget synligt mögel. Bara en svag doft och det bara ibland.

Johnny sa...

Ullah: Jag överdrev också lite ... broderade ut verkligheten. Men i stort sett stämmer det.

BGAN sa...

Stationsvakts kläder: tänk Bockstensmannen. Bevarad genom sekler av rätt sorts fukt och mineraler.

Johnny sa...

bgan: När du lägger fram det så, så kanske jag borde ha sparat tvätten - till framtida arkeologisk forskning.