måndag, juni 01, 2009

Namnen på Pågatågen och på tunnelbanan

Jag läser att pågatågen har satt namn på sina vagnar/tåg. Det är namn som 'Hanna från Arlöv', 'Kurt Wallander' och 'Stellan Sundahl'. För att få namnge ett pågatåg måste man antingen vara död, vad det verkar, eller också påhittad. Man måste även ha skåneanknytning. Så chansen att få se sitt namn på ett pågatåg är antagligen minimal, åtminstone för mig. Du kan läsa om de nya namnen här.Tågen/vagnarna i stockholms tunnelbana har också namn. De är oftast kortare än pågatågens, och mer anonyma eller i vart fall oklara i sina ursprung. Men vissa av dem fattar man var de har fått sitt namn ifrån. 'Ted', till exempel, måste ju vara Ted Gärdestad. Och 'Denniz' måste ju vara Denniz Pop. 'Frasse' och 'Jamilla', å andra sidan, vilka är/var de? Här är namnen på stockholms tunnelbanevagnar.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,
---
Update: Även andra sätter namn på sina tåg. (via)

13 kommentarer:

Carin H sa...

Tåg i Bergslagen har också namn på sina tåg, såklart kända Bergslags-bor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/T%C3%A5g_i_Bergslagen

Johnny sa...

Carin H: Tack, jag lägger in en länk.

Magnus sa...

Tågen har haft namn sen starten men då har det varit till exempel Edvard Persson, Hjalmar Gullberg och Kal P Dal (skånsk punklegend).

Wallander var en pigg idé - ungefär som att döpa ett T-tåg till Martin Beck eller Gunvald Larsson. På sikt ska det bli spårvagn här nere i Malmö och Lund också, sägs det.

Magnus sa...

Personer som säkert får pågatåg uppkallade efter sig med tiden:

Mikael Wiehe
Zlatan
Eva Rydberg
Max von Sydow

däremot inte William Burroughs - som kom över till Malmö en dag på 50-talet, förfärades över hur grå staden kändes och utropade "For God's sake let's take the next boat back to Copenhagen!" (han blev säkert chockerad över att han inte ens kunde få vin eller whisky på en bar om morgonen)

Johnny sa...

magnus: Svin-Olle Olsson?

Magnus sa...

Johnny: Nix, och knappast Göran åersson heller, trots att han ibland (helg-)bodde i Malmö de första åren han var statsminister

Johnny sa...

Magnus: Danskar som levde på den tiden skåne var danskt borde få vara med.

Magnus sa...

Jo, men det är de: Tycho Brahe har ett eget tåg.

Johnny sa...

magnus: Det var ju bra ... hehe.

Kristina af Knusselbo sa...

Är det inte lite makabert om Ted är Ted Gärdestad? Han hoppade väl framför ett tåg...

Magnus sa...

Den här mannen stoppade ett tåg - om än inte slutgiltigt. Helt fantastisk kille: http://en.wikipedia.org/wiki/Tank_Man

och det här klippet kan vi tillägna honom och alla hans kompisar för tjugo år sedan: http://tinyurl.com/l22mja - grynigt ljud och mörk bild, men grymt klipp och fantastiska goitarrer. Jag bestämde mig för länge sen för att "Heartshine" handlar om dem som mals ner av historien...

Johnny sa...

Kak: Tänkte inte på det. Men visst har du rätt.

magnus: jag ska lyssna in mig på dem framöver.

Magnus sa...

Johnny: By all means, deras enda album är fantastiskt; det var en av de två, tre första skivor jag brände för fem år sedan.