fredag, juni 12, 2009

Similar artists

Spotify har en sån där "similar artists". Letar man upp en artist eller en grupp så får man tips på artister och grupper som man antas gilla och/eller som på nåt vis liknar det man för tillfället lyssnar på. En bra grej, men ibland har jag funderat över kriterierna; vad går de på när de plockar fram det som är "similar"?

Jag har inte Spotify framför mig just nu, men som jag minns det tipsades jag om The B-52's när jag lyssnade på The Cramps (eller om det var tvärtom). Vilken är likheten? En gemensam nämnare är att bägge banden tillhör de få som har fallit just mig på läppen, så något bör det ju vara.Jag googlade fram en tjänst på nätet. Den heter Pandora och verkar vara nån slags radiostationsgrej. Den har också en "Similar artists", så jag testade de två grupperna på den. Det här fick jag fram:
Gillar man The B-52's så antas man gilla:
Devo
Talking Heads
The Cure
The Clash
The Go-Go's

Gillar man The Cramps så antas man gilla:
Batmobile
Dick Dale
The Meteors
The Misfits
Reverend Horton Heat

Inga kopplingar mellan mina exempel där (men säkert en massa bra musik, förvisso). Så jag har en fråga - musikaliskt obevandrad som jag är: Vilken är kopplingen mellan The Cramps och The B-52's?
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

4 kommentarer:

Håkan (hakke) sa...

*haha* Vilka underbara rödlockiga tjejer, de måste vara frisyrtvillingar. Utan att kunna något om musikalisk likhet ser jag ju också direkt att det är fyra pers som bildar ett "the"-band.

Johnny sa...

Håkan: Fast det stämmer inte. De till höger var ett fem-band, men en fick aids och dog.

Anonym sa...

Jag har kommit på det ... Dom spelar musik. :)

NetRunner

Johnny sa...

netrunner: ja det var verkligen en gemensam nämnare.