tisdag, juni 30, 2009

Svenska snusgårdar

Riktar ni er till någon speciell kundkrets?
— Till exempel tjejer som inte har velat snusa, för att de tycker det är äckligt, kanske får upp ögonen för de här istället. Du slipper ju tobakssmaken.
(Helsingborgsföretag lanserar tobaksfritt snus)

Jamen det är ju där problemet ligger, tycker jag - snus ska smaka snus. De kan göra hur många sorters låtsassnus som helst, men inte förrän nån kommer med ett som verkligen smakar snus kommer jag att gå över till det. Förresten, läste jag nyss, så ska snuset bli dyrare igen (och självaste Ingvar Kamprad rasar över det).

I midsomras stod jag och tittade ut över ett fält. Det var totalt övervuxet av allt möjligt grönt. Jag funderade på ifall man skulle kunna odla tobak där. För trehundra år sedan odlades det mycket tobak i Sverige, så varför inte nu?

Jag kom fram till att det berodde på två saker: Tobak odlat i vårat klimat ger en sämre kvalitet än den man köper utomlands ifrån, plus att det antagligen blir för dyrt att odla't här, eftersom kvantiteterna blir för små. Men tobak som ska bli till snus kanske inte behöver hålla så god kvalitet?

I frankrike och liknande länder har de sina vingårdar och distrikt. Inte för att jag direkt har intresserat mig för saken, men efter vad jag förstår så kan människorna som bor i dessa områden dricka sitt lokala vin, och dessutom dra in pengar på turister som åker från ställe till ställe och provsmakar och köper: vinturister.

Jag fantiserade över en sak, och tänkte: Ja, varför inte? Det jag tänkte på var att man i Sverige skulle kunna ha nåt liknande. Fältet jag stod och såg på låg i Rimbo, och tänk om Rimbo hade några egna tobaksodlingar - och kvarnar - och malar - och torklador - och saltnings och blötläggningsenheter (de som vet hur man egentligen tillverkar snus känner kanske ett behov av att rätta mig angående hur det funkar).

Rimboiterna (och motsvarande ortsbor i resten av landet) kunde vara självförsörjande och kunde dessutom vara stolta över sitt eget märke. Snusturister kunde vallfärda från gård till gård och prova de lokala märkena - som man kunde köpa av tobaksbönderna i lösvikt.

Nu var det visserligen midsommarafton när jag fick de här idéerna, och jag hade förvisso druckit en del, men nu nån vecka efteråt känns det fortfarande som en bra idé.
---
Läs även andra bloggares åsikter om

6 kommentarer:

Anonym sa...

Som inbiten General användare sedan femton års ålder kan jag upplysa om att en och annan kvinna även snusar (riktigt) snus.Dvs inte den där sorten med låga kalorier samt en frän mintlukt !?.Vad är då poängen med att snusa.Nä , in med en pris och känn nikotinet rusa runt i kroppen som en lustgasmatad dragster.Det är livet på en pinne. :)

Spirit

Johnny sa...

spririrt: fast när jag tänker efter så har jag aldrig sett en kvinna lägga in en "äkta" pris.

Sebbe sa...

Du har helt rätt. Snus ska smaka snus. Bättre njutningsmedel finns inte.

/Sebbe

Johnny sa...

Sebbe. Som jag sa - den som kommer fram med låtsassnus som smakar snus, den ska jag gynna.

Magnus sa...

Kungssnus odlade ca 3000-4000 plator med tobak. Måste ha varit en rätt maffig syn här i Sverige.

Johnny sa...

Magnus: Det låter mäktigt.