lördag, juni 13, 2009

Vilka språk bildar fina mashups ihop med svenska?

Ibland fastnar jag på sidan där man kan lyssna på svenska dialekter. Jag gjorde det nyss, och som jag satt där och lyssnade kom jag tänka på en sak, nämligen att man - om man har ett utländskt språk som modersmål och lär sig bra svenska - då får samma "dialekt" som en annan med samma modersmål som lär sig bra svenska.

Själv är jag inte särskilt språkbegåvad, men jag tycker mig ändå ha märkt detta. Där jag jobbar finns en kvinna från Iran. Hon är ungefär lika bra på svenska som jag, men hennes ursprungliga modersmål lurar ändå där i bakgrunden. Här är en ljudsnutt, det är den iransk-svenska komikern Zinat Pirzadeh som pratar.E x a k t den dialekten har hon på mitt jobb. I mina öron låter just den mashupen väldigt bra. Det är ingen dialekt i ordets rätta bemärkelse, men det är en språkkombination som jag tycker funkar finfint.

Det finns språkkombinationer som inte funkar. Jag ska inte namnge dem (för jag kommer helt enkelt inte på vilka de är just nu). Men vilka kombinationer låter bra? Vilka språk funkar fint ihop med svenskan?
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

5 kommentarer:

Kristina af Knusselbo sa...

Franska på svenska tycker jag blir snyggt. Engelska tycker jag inte funkar så värst bra.Utan att kunna utveckla så värst bra varför.

Johnny sa...

KaK: Jag kommer inte på nån fransk-svenska just nu, men när jag försöker föreställa mig hur det låter tänker jag att du kan ha rätt. Det där med engelsk-svenska håller jag med om.

ab sa...

Svenska med norskt uttal är gulligt. Det talade min pappa. Han talkade också engelska med samma rara norska brytning.

Anonym sa...

Detta påminner mig om Radiokanalen Din Gata 100.6 där det påstsås jämt och ständigt att alla pratar Skånska.Vilket nu är helt felaktigt såtillvida dessa invandrare inte uppfunnit någon ny Rosengårdssvenska.

NetRunner

Johnny sa...

ab: Svenska-norska måste väl låta som typ värmländska eller?

netrunner: Klumpar man ihop tillräckligt många folkgrupper under tillräckligt lång tid så lär väl en egen dialekt bildas, antar jag.