lördag, juli 25, 2009

En svårplåtad fladdermus

De senaste sommarkvällarna/nätterna har dottern kunnat observera en fladdermus från våran balkong. Hon har råkoll på dess flykt därute i mörkret, och har försökt peka ut den för mig:
Dottern: -Där. -Där! -DÄÄÄR!
Jag: -Var?- Var? -VAAAR?
Hon ville fota den. Jag sade att det går antagligen inte. Har hon för hög ISO blir det säkert bara brus, och har hon låg ISO men lång slutartid hinns inte fladdermusen med. Dessutom skulle det sistnämnda kräva stativ skulle jag tro. Och blixt - som hon då undrade över - ljusar bara upp det allra närmsta området framför kameran.

Det hörs nog här att jag inte är någon kameraexpert, men så mycket kan jag konstatera i alla fall, och det är att med en billig liten digitalkamera är det svårt att fota snabba, mörka föremål i mörker. Fast dotter gav det ändå ett försök. Resultatet blev som väntat nedslående.

Tre mörka bilder.

Inte mycket att spara på, de har bilderna, tänkte jag när jag tömde kameran nyss. På kul ljusade jag ändå upp dem så gott det gick. Och se på fan - på en av bilderna, mot husväggen - avtecknar sig den lille jäkeln. Jag vet att det är den för när jag tittar på det stället nu i ljuset så ser jag ingen liknande form, och alltså borde det vara den.Den uppljusade bilden blev förvisso väldigt lik en del klassiska Loch Ness-bilder, men det gör inget, för nu kan dottern i alla fall hävda att hon kan plåta snabba mörka varelser i mörker med en billig kamera, och det är ju inte illa pinkat. :-)
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

4 kommentarer:

Plastfarfar sa...

Ett knep är att öppna slutaren bara sådär och sedan bränna av en handblixt (eller en annan kamera!) när man vill ha sin bild. Då sluter kamera ett och den lilla musen är i bästa fall på bild.

Johnny sa...

pf: På nåt vis känns min kamera inte tillräckligt avancerad för att bara öppna slutaren bara sådär. :-)

Plastfarfar sa...

Jag förstår. Men trycker person 1 av en mörkerexponering på kamera 1, som kan ta ett par sekunder, så har ju person 2 ett par sekunder på sig att trycka av en blixt med sin kamera 2 när fladdrisen kommer

Förr eller senare blir det nåt.

Johnny sa...

pf: Tja .. tack för tipset. Det kanske kunde vara nåt att experimentera med nån gång.