tisdag, juli 07, 2009

Sprisegel

Ibland lönar det sig att inte bara läsa de svenska artiklarna på Wikipedia, eftersom de ofta är kortare än de engelska. Egentligen var jag därinne för att jag undrade varför det tog så lång tid för rodret (på skepp) att utvecklas till sin nuvarande fason. Långt in på medeltiden användes tydligen bara en slags styråra.

Nå, jag hamnade på ämnet segel istället. Jag vet inget om sådant, och har aldrig seglat, men det kan ju ändå vara intressant. Jag läste, på svenska Wikipedia, att det så kallade spriseglet "antas ha utvecklats i Nederländerna på 1500-talet".

Sedan hoppar jag över till den engelska versionen, och läser om denna segeltyp där. Jodå, Holland på femtonhundratalet verkar vara det som gäller. Men där finns också en bild på en gammal sarkofag; en relief med seglingsmotiv.

Den föreställer ett romerskt handelsskepp från tvåhundratalet, och seglet som används är ett sprisegel. "Roman merchant ship with spritsail (3rd c. AD). One of the earliest depictions of this sail type.".En ny uppfinning som samtidigt är gammal alltså. Jag är fortfarande inte särskilt intresserad av båtar och segling, men nu har jag i alla fall lagt ännu en (förvisso lite tvetydig) pusselbit i mitt privata kunskap-jag-inte-har-någon-jättenytta-av-pussel. Och om du har läst så här långt - du med.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 kommentarer:

Plastfarfar sa...

Jag, gammal sjöscout, har seglat scoutsnipa med sprisegel. Djupgåendet på 30 centimeter gav iofs möjlighet till mycket intressanta vägval, men den kryssade enbarmligt.

Jonas sa...

Värt att nämna är också att såväl roder som propellrar fortfarande är under stark utveckling.

Målet numera är att få ner bränsleförbrukningen och då kan man vinna en hel del på effektivare framdrivnings- och styrmedel.

Dock kan man säga att förändringarna knappt är synliga med blotta ögat.

Johnny sa...

pf: Jag ser "På kurs med Kurt" framför mig. :-)

Jonas: Så är det. Inne på wiki commons såg ag propellrarna till såna där superfartyg, och de såg inte alls ut som jag trodde.

jansson sa...

Kommer det här på provet?

Måste förresten delge dig den captcha jag fick här nu: "comockan"

Johnny sa...

Jansson: Haha!! Epic (som en yngre person kanske skulle uttrycka saken). :-)