onsdag, september 30, 2009

Neros roterande matsal hittadEnligt vad som sägs lät den romerske kejsaren Nero installera en roterande matsal i sitt gyllene palatskullen Velia. Nero hade höga krav på sitt boende, och när man betänker att han sade: "Äntligen kan jag börja bo som en människa!" vid inflyttningen till detta hus så förstår man att det var extravagant. En snurrande matsal passade antagligen bra in där.

Det lär inte ha snurrat som en karusell, utan följde kanske himlens rörelser, eller nåt i den stilen. Konstruktionen var ca 16 meter i diameter och vilade på en fyra meter tjock pelare. Ett antal mekanismer försörjda av ett konstant vattenflöde höll rotationen igång.

Och idag kan man läsa att de har hittat Neros roterande matsal. Inte intakt, naturligtvis, men åtminstone stället där det antagligen låg: Dallas Morning News, The Associated Press, Daily Mail, Times Online, Telegraph.co.uk


---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer:

Magnus sa...

Nero hade säkert velat placera sig själv uppe på stjärnhimlen, mannen hade onekligen star quality. Men var det hela salen som snurrade? I klippet låter det litet som om det var det välvda taket med stjärnhimlen som gled runt, inte golvet...

Johnny sa...

Magnus: Det man vet bygger ju på gamla skrifter nedtecknade av människor som säkert inte var inbjudna till kalasen, men efter vad jag har förstått - jag har läst om matsalen då och då - så var det som om de satt på en slags grammofon, typ.