fredag, oktober 23, 2009

Vad skulle Jesus göra?

"WWJD?", eller: "What would Jesus do?" är en fras man hör ibland. På svenska blir det nog nåt i stil med: "Vad skulle Jesus ha gjort". Det finns "WWPD?" ("What would Picard do?") också, men den frågan ställs väl mest på skoj, antar jag.

Jag vet inte om "WWJD?" är en fråga som de troende ställer sig till vardags, eller om det är en catchig fras bara, men frågan är intressant ändå - och svår. Svår, för att ju längre tiden går desto svårare blir det att applicera ett Palestina styrt av romarna på vårt samhälle av idag.

Eller hur, det går ju inte riktigt. Om jag, medelst en tidsmaskin, transporterade Jesus 2000 år fram till nuet och frågade honom om huruvida vi borde bärga en gammal rysk ubåt, eller låta bli (ja, som ett rent exempel), så skulle han förvandlas till ett levande frågetecken: "Vad är en ubåt?", "Vad är rysk?", skulle han säga.

Så man förstår problemet för den som säger: "WWJD?". Man måste föra över det hela på ett mer allmänt plan. Till exempel borde man ställa frågan på det här sättet: "Borde man röra om i gamla gravar av ren nyfikenhet och av vetenskapligt intresse?". Då kanske Jesus skulle ha ett svar på frågan.

Och nu kommer vi fram till det jag egentligen funderade på. Jesus säger, gör och tycker en massa saker i bibeln. Borde man inte kunna - kanske med nåt slags datorprogram - göra om hans göranden och låtanden, tyckanden och åsikter till ena slags allmäna regler? Borde inte det funka?

Den som skapar ett sånt program måste antagligen vara snäppet intelligentare än de flesta, men borde det inte gå? Jag menar, vi kan ju flyga till månen.

Ja, jag bara undrar. Kom liksom att tänka på saken bara.
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

11 kommentarer:

Plastfarfar sa...

U-båten du länkar till uppges vara Engelsk...

Johnny sa...

pf: åhå, på så vis.

Anonym sa...

wwjd = skratta sig fördärvad och ta livet av sig

Johnny sa...

anonym: meningslöst för Jesus att ta livet av sig, eftersom han bara återuppstår då.

Anonym sa...

Kristna påstår ju gärna att det du föreslår är precis det man gjort - att det är bibeln som ligger till grund för alla lagar i Sverige och alla andra "kristna" länder.

Så i Sverige skulle Jesus försöka rehabilitera mördare och ge dem en chans till ett normalt liv, i andra länder skulle Jesus grilla dem i elektriska stolen...

Johnny sa...

mrarboc: Det är precis som du säger - just för att bibeln är för luddig. Om man kunde extrahera ut bara det allra jesusigaste ur den, och få just det HAN sa (eller kan ha sagt) - då vore det lättare; ett slags tio (eller fem, hellre) budord - enligt Jesus.

Bur-q-ua12 sa...

Det kunde vara en tanke, värd att tänkas, att först kolla upp vad en källa handlar om, innan man hänvisar till en sådan.

Apropå ubåtens ursprung (vilket även "Plastfarfar" påpekade).

Slutsats:
alltför många människor snackar sk-t, utan att ha "torrt under fötterna"...som man f.ö. säkerligen inte hade i den brittiska ubåten heller.

Bur-q-ua12 sa...

Jag förstår allvarligt talat inte exakt var Jesus kommer in i bilden, när det handlar om att SvD skrev om en ubåt från 1:a världskriget.

Hursomhelst...ang. dina funderingar om "dataprogram", så finns det väl redan ett fullgott alternativ (återkommer till det)?

Du skrev t.ex:

"
Borde man inte kunna - kanske med nåt slags datorprogram - göra om hans göranden och låtanden, tyckanden och åsikter till ena slags allmäna regler? Borde inte det funka?
"

Altenativet är, hör och häpna:
Bibeln!

Var hade du annars tänkt att hitta Jesus "göranden och låtanden, tyckanden och åsikter", om inte just där?

Bibeln är väl beprövad.
Om den inte passar, så kanske inte Jesus är något för dig.

Det du efterlyser kanske är ett dataspel om Bibeln?

I såfall kan jag säga att jag har ett sådant i min ägo.

Spelet (till PC och Mac) heter "Expedition Bibeln" och utgavs av Svenska Bibelsällskapet, omkring år 2000."
Jesus säger, gör och tycker en massa saker i bibeln. Borde man inte kunna - kanske med nåt slags datorprogram - göra om hans göranden och låtanden, tyckanden och åsikter till ena slags allmäna regler? Borde inte det funka?

Den som skapar ett sånt program måste antagligen vara snäppet intelligentare än de flesta, men borde det inte gå? Jag menar, vi kan ju flyga till månen.

Ja, jag bara undrar. Kom liksom att tänka på saken bara.
"

Johnny sa...

Bur-q-ua12: Antagligen var jag - precis som bibeln - alldeles för luddig i det jag ville ha sagt; det gick att tolka lite som man ville. Jag får återkomma när jag kan förklara mig bättre.

Apropå det där med ubåten så var det bara ett exempel. Jag läste ett par tidningar medan jag skrev det jag skrev. Hade jag inte sett rubriken om en hittad ubåt så hade det blivit nåt annat.

DanneG sa...

What would Johnny do tycker jag låter som en lite mer intressant frågeställning, din personlighet och det man läser om på din blog är då fan så mycket intressantare :p Finns la inte så många bloggar om allt från hål till räkor och sniglar!
/Daniel

Johnny sa...

DanneG: Grejen med mig är att jag skulle ha velat och velat ända tills frågeställningen hade blåst över.

- Vad skulle jag ha gjort?
- Inget, för det mesta.