fredag, oktober 16, 2009

Vars kommer mugshots ifrån?

Socialistiska partiet har försökt annonsera i SD-kuriren. I annonsen använder de sig av en bild på Anna Anka. Den här:

Mugshot, Anna Anka.

Jag har funderat över det där - användandet och återpublicerandet av mugshots på kända människor. Är det (förutom att det är rätt fräckt eftersom man antagligen inte är sitt bästa foto-jag efter en polishämtning) lagligt att använda dessa bilder? Och vem sprider dem?

Jag var tvungen att kolla upp det där. Jodå, dessa polisbilder är för det mesta helt "fria", så att säga. På Wikipedia läser jag om så kallade mugshots:
Copyright status
Federal booking photographs are automatically entered into the public domain in the United States, and can be obtained by anyone through the Freedom of Information Act, except in special cases when the arrestees' record has been sealed.
Fast om de är public domain i Europa vet jag förvisso inte.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

7 kommentarer:

Blogge Bloggelito sa...

Jo, det finns internationella konventioner som täcker det.

Anders_S sa...

Det är bl.a. jag som hittat bilden på Anna Anka i USA och jag har publicerat den tidigare på min blogg. Den finns på mängder med sajter, många av dem officiella sajter.

Johnny sa...

BB: Hmm, på dig låter det ju som om vi talar om mänskliga rättigheter och sånt. :-D

Anders: Ja nu har jag börjat kika in i den världen jag med. Coolast är naturligtvis mugshotsen med mätning bakom skummisen. Undras förresten om den svenska polisen bjuder på såna bilder.

Plastfarfar sa...

Pass- och körkortsfoton är offentlig handling i Sverige. Liksom dokumentation i avgjorda brottsmål, tror jag. Där kan bilder finnas med och i så fall är de offentliga.

Bilderna på min bil när jag 1997 fångades av en trafikpolis efter en sällsynt ful omkörning är också offentliga. Liksom den jag fick hemskickad från en trafikkamera förra året, med plyte och allt.

Magnus sa...

Den där bilden på Anna Anka är verkligen kul, såg den i samband med att det kom ut att hon hade varit i gruff med Paul (anmälan drogs senare tillbaka).

Antydde för an amerikansk väninna att Anna kanske hade blivit slagen i ansiktet av Paul efter att hon vägrat suga av honom och hon svarade "I don't see Paul Anka hitting any woman. He was probably just nngry and told her to stop spending his dough." ;)

Johnny sa...

pf: tänk vad coolt (och ganska obehagligt) om a l l a passbilderna som de har las upp på en sida.

Magnus: dessa oficiella bilder bord komma med en förklaring, och vara taggad. Allt ska va sökbart. :-)

Anonym sa...

magnus> varför skulle anka blivit arresterad för att ha slagits i ansiktet?

vet att jänkarna brukar va hårda när det gäller brottslighet, men att göra det kriminellt att bli misshandlad?