onsdag, december 02, 2009

Babiana

Jag fick för mig att min dotter har namnsdag idag. Jag dubbelkollade på Wikipedia, och ja, det stämde. Dottern bor i England så jag skickade ett sms. Medan jag ändå var kvar på Wikipedia passade jag på att titta på namnsdagshistoriken för den 2:a december. Det har växlat mellan namnen Beata, Beatrice och Betty den här dagen, i alla fall sedan 1774. Men vad var det då för namn som gällde innan 1774? kan man fråga sig. Svar: Babiana.



Vem döper en unge till ett sådant namn? Vem hittar över huvud taget på ett sådant namn? Nå, det är inte så illa som det låter. Babiana är bara en svensk variant av det helgonet Bibiana, en kristen som led martyrdöden (blev flådd) i Rom på 300-talet. Nu är hon helgon, och de som lider av huvudvärk, epilepsi, tortyr eller sinnessjukdom kan be till just henne. Så här kanske hon såg ut.



Men namnet Babiana finns fortfarande, fast kanske inte längre som flicknamn. Babiana är nämligen en afrikansk växt som heter som den gör för att babianer möjligen gillar att äta den. Denna blomma, som kommer i många former och underavdelningar, ser till exempel ut så här.


---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: