Jag kom att tänka på ordet guldålder. Alla samhällen och civilisationer har nog haft en sådan. Och inom alla genrer och dicipliner av alla möjliga slag har det nog funnits en guldålder att blicka tillbaks till. Det är det som är grejen med guldåldrar - att de ligger just bakåt i tiden.
Sveriges guldålder, när utspelade sig den? Var det kanske under folkhemmets uppbyggnad? Min egen bloggs guldålder, när inträffade den? Var det kanske för ett par år sedan ... eller återstår den fortfarande? Ens liv; när man ligger på dödsbädden - det vill säga om man har minnet någorlunda i behåll - då kan man säkert tänka tillbaks och säga till sig själv: -Ja just det, åren då och då, det var verkligen guldåldern.
En rolig sak med ordet guldålder är att det är så gammalt. Svenska Wikipedia hade inte mycket att säga om guldåldrar, men det hade däremot den engelskspråkiga varianten. Om guldåldern på fornnordiska står det: "The Old Norse word gullaldr (literally "Golden Age") was used ... " osv.
Guldålder/Gullaldr. I stort sett samma ord sedan tusen år tillbaks, ganska häftigt, eller hur.
---
Läs även andra bloggares åsikter om guldåldern, tiden, ord
2 kommentarer:
Riktigt old school arkeologer (dvs sådana så gamla att de själva kan kallas artefakter) brukar tillskriva "Sverige" två forntida guldåldrar då folk från de här trakterna syntes och hördes och gjorde saker som trots allt tydligt sticker ut i den europeiska historien. Dvs var distinkta kulturer med märkbart imponerande materiell kultur. Vikingatiden och bronsåldern. Vikingatiden kan nog de flesta icke-arkeologer förstå, men bronsåldern var egentligen betydligt mer imponerande. Framförallt i sydskandinavien. Du ser liksom inte ett spår av vikingarna i landskapet. Men av bronsåldern i skåne dräller det av gravhögar tex.
Frågar du en historiker av samma old school-skola så kanske de skulle säga stormaktstiden. Sverige var ju en av de militära makterna i Europa trots allt.
Terra: Som sagt, det finns många olika guldåldrar. Men jag tycker att folkhemsbygget - när det nu var, kanske 30:talet till 70:talet - står sig väl. Även det satte Sverige på kartan - som ett land som "funkade" liksom.
Skicka en kommentar