söndag, januari 31, 2010

Om "egna" videor

Att som vanlig människa göra en musikvideo innebär för det mesta att man använder bilder/filmer skapade av någon annan, samt musik skapad av någon annan. Tittar man på YouTube ser man att det ofta är så. Ibland kallas detta beteende upphovsrättsintrång, men ibland tycker YouTube/skivbolagen att: Okej, låt gå.

Det handlar naturligtvis inte om att man vill stjäla varken filmsnuttar eller musik, utan om att man vill hylla en bra låt. Det finns ett gammalt talesätt som lyder: Kärlek vill barn. På samma sätt är det med den här saken: Bra låt vill video. Sen att folks videos ofta sänker låten genom sin tafflighet, det är en annan sak.

Man får göra sitt bästa, helt enkelt, och ibland räcker det. Till exempel blev jag rätt nöjd över en Cramps-låt jag bildsatte för nåt år sedan. Nu såg jag att min brorsa hade lagt nåt tecknat över en låt (hans musiksmak skiljer sig totalt från min), och då blev jag inspirerad att göra detsamma.Det blev ganska lyckat, om jag får säga det själv. Lite taffligt, javisst, men inspirerat taffligt.
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

5 kommentarer:

Roger sa...

Hahaha, jag tyckte om den. Det passade faktiskt bra tillsammans.

Sen tycker jag mycket om Tove Jansson. Läste så sent som för två dagar sedan "Vem ska trösta knyttet". Om jag nu bara kan vänja mig av med att läsa den på finlandssvenska (det går inte att sluta) så blir det nog en favorit för barn när jag får dem. =)

Petra sa...

Häftigt! Och jättefin!

Precis just den här låten och några till på samma skiva har jag också haft video-idéer till. Dramatiskt och det slutar konstigt nog med att en kvinna blir bränd på bål. I min version alltså.
För hon överlever att simma under isen....

Johnny sa...

Roger: Det är svårt att tänka sig Tove Jansson utan finlandssvenska. Men när man tänker på't så funkar det ju i andra länder.

Petra: Ja häx-låten kommer ju efter den här låten, så bränna på bål funkar ju. :-)
Förresten så är många låtar på den här skivan som gjorda för att göra videos på.

Alexandra Einerstam sa...

Briljant!

Johnny sa...

AE: Tack. :-)