onsdag, januari 27, 2010

Världshistoriskt viktigt?

På Wikipedia kan man läsa om vad som har hänt ett visst datum genom tiderna, i den mån det har hänt något, och det har det ju oftast gjort. Denna dagen, den 27:e januari, till exempel, fast år 1945, befriades Auschwitz-Birkenau.

Man kan ju tänka att det handlar om viktiga datum, kopplade till viktiga händelser, som återfinns på Wikipedia. Men nja ... det beror ju på hur man ser på vad som är viktigt ur ett världshistoriskt perspektiv. Detta blev jag varse när jag kollade upp vad som mer hade hänt den 27:e januari genom historien.

Såklart platsar: "98: Trajan becomes Roman Emperor after the death of Nerva." och "1606: Gunpowder Plot: The trial of Guy Fawkes and other conspirators begins, ending with their execution." Dessa händelser bör ju ha lämnat nån form av avtryck och förtjänar säkert att nämnas i historieskrivningen på Wikipedia. Men detta:

1909 – The Young Left is founded in Norway.

? ? ? Snacka om att högt blandas med lågt. Å andra sidan är ju detta en del av charmen med Wikipedia ... och hela nätet förexten.
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

4 kommentarer:

之乎者也 sa...

Du tycks aldrig ha bläddrat i en svensk historie- eller samhällskunskapsbok för grundskolan!

Sida efter sida är där fylld med Partiets landvinningar…

Johnny sa...

之乎者也: Antagligen har jag förträngt det. :-D

Magnus sa...

Tidigare listade engelska WP om man slog upp 22 juli, att "the Philadelphia Experiment" hade haft sitt första fullskaleförsök denna natt 1942. Förmodar att du känner till vad det handlar om? Frågan ifall det verkligen gjordes något sådant militärt försök är förstås ett stridsäpple mellan amatörforskare och "riktiga" historiker.

Johnny sa...

Magnus: The Philadelphia Experiment är en riktigt skum grej. Helt påhittad kan man anta. :-)