fredag, februari 05, 2010

Omänskligt

"Turkiet är ett kandidatland och förhandlar om att bli medlem i EU", läser jag på EU-Upplysningen. Jamen skämtar dom? Ska ett land där det kan förekomma att man begraver sin dotter - levande - under ett hönshus , för att hon har manliga vänner vara med i EU? Jag tycker inte det.

För att få vara med i EU ska man ju, för att sammanfatta saken, vara ett "normalt land" med en "normal ekonomi" (citationstecken för att vad som är normalt kan variera rejält). Ett lands ekonomi kan vridas hit och dit och kan säkert göras om till nåt som liknar normalt inom överskådlig framtid. Däremot kan man inte vrida ett folks traditioner/tänkande/kultur åt rätt håll i en handvändning, utan det lär ta flera generationer.

Vid så kallade hedersmord, som är vanligast i Turkiets huvudsakligen kurdiska sydöstra del, utser ett så kallat familjeråd en familjemedlem till att döda en kvinnlig släkting som anses ha besudlad släktens heder, vanligen genom ett utomäktenskapligt förhållande. (SvD)
Jamen okej, släpp den där jäkla kurdiska delen då. Låt Iran och Irak ta hand om den, eller ännu hellre, låt dem sköta sin permanenta medeltid själva. Sen kan man snacka medlemskap.

Man kan ju säga att sjuka mord förekommer i Sverige med, men då handlar det - i alla fall oftast - om ensamma galningar. Det är ju liksom inte en del av en tradition i alla fall. Det har dock varit det, men det var länge sedan. Att bli satt kvick i jord var ett kvinnostraff även här, men det var rätt länge sedan. Vi har lämnat medeltiden bakom oss. Jag tycker att Turkiet kan söka medlemskap när de gör likadant.

[Sådär, nu har jag skrivit av mig. Jag skrev säkert fel och missuppfattade saker i hastigheten, men jag blev bara så jäkla förbannad när jag läste om saken. Ja menar, hur kan man vara så omänskligt grym???]
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,
---
Update: En hel lång dag har gått sedan jag skrev ovanstående. Den omedelbara ilskan - som jag riktade åt landet Turkiet - har lagt sig. Hade jag skrivit den här posten nu hade jag nog skrivit nåt i stil med att hoppas att det turkiska rättsväsendet rensar upp ordentligt. Att ifall det finns en kultur eller en tradition i delar av landet där sånt här kan hända, att de i så fall riktigt kväser den. Ja, nåt i den stilen.

16 kommentarer:

Plastfarfar sa...

Väl rutet

Magnus sa...

Jag har också väldigt svårt att se hur Turkiet skulle platsa som fullvärdig medlem i EU. Eller att Ryssland skulle göra det. Båda två har rejäla problem med rättssäkerhet och inhumana förhållanden på olika sätt, och ett nergånget jordbruk. För att inte tala om vad som skulle hända med maktbalansen...

Ska man ens tänka på Turkiet som medlem får man först döda jordbrukstödet och så (det kan man ju trappa ner i alla fall, tar dock tid...). Men det finns en del på hög nivå som helt enkelt tycker "praktiskt om turkarna också är med, då vet vi var vi jhar dem".

Anonym sa...

Man påminns ständigt om att det var uppenbart inte så länge sedan vi lämnade Neandertal stadiet i denna värld med tanke på dagliga infall av denna mänsklighet.Här hemma fryser ju folk ihjäl nu i vintertid pga hemlöshet och cancersjuka blir tillfrågade av Försäkringskassan om de har fått ett bäst före datum.Detta har jag själv en arbetskamrat som råkade ut för.Samt att folk i mer invandrartäta områden har en egendomlig tendens att trilla ut från fönster och slå ihjäl sig.Trots detta är vi med i EU !?. :)

http://www.dramabutton.com/

Pelle

G-E-O sa...

Det är fruktansvärt att människor kan göra på detta vis. Att begrava sitt barn levande - bara psykopater kan göra en sådan sak. Må de brinna i helvetet. Det trista är att vi säkert fått in hundratals med sådana svin till Sverige. Bara tanken får mig att skaka av ilska.

puffan sa...

Det går inte att förstå... Tragiskt är ordet!

Geobastard sa...

Nej du har inte fel på någon punkt. Att släppa in Turkiet i EU är på alla sätt fel. De är inte värdiga ett medlemskap.

Det är så naivt att tro, som förespråkare gör, att bara vi släpper in dem, så kan vi påverka dem till det bättre. Det är liksom inget litet land. Utan ett land med stor och ytterst nationalistisk befolkning som snarast vill sprida sina ideal till oss.

Om de får komma in i EU så ska jag gladeligen stödja det riksdagsparti som vågar säga att vi ska lämna unionen.

Johnny sa...

pf: Ja det är ju sällan jag ryter. Men nu var det dags.

magnus: En annan grej med Turkiets medlemskap är ju att Turkiet inte ligger i Europa. Förutom Istanbul då - som är snott från bysantinarna.

Pelle: Ja det är en soppa med allt skit i världen. En ond spiral. Kanske skulle det hjälpa om vi alla blev Zoroastrister ?

G-E-O: Förhoppningsvis verkar den svenska omgivningen dämpande på såna tendenser. Åtminstone i förlängningen.

puffan: Så sant. Tragiskt är ordet.

Elisabet sa...

Och vilken FASA att bli begravd levande!!

Läste i någon tidning häromdagen eller kanske var det på nätet, om en kvinna i Indien som fått syra i ansiktet .., ja, hennes man tyckte inte att hon dög längre.

Arma kvinnor!

Och vilka idioter till män det finns runt om i vår värld!

Anonym sa...

Jag förstår inte hur man kan lägga skulden på Turkiet.
1. Det framgår ganska klart att det är kurder, och de flesta vet väl att kurder är ganska bakåtsträvande?
2. Turkiska polisen har ju gripit de skyldiga och visst är det försent, men de ger iallafall signaler åt andra sådana familjer och förhoppningsvis så kanske de tänker efter.
Det viktiga är ju att Turkiet tar tag i problemet, man kan inte kräva förändring över en natt.

//Icke-turk

Johnny sa...

Elisabet: Levande begravd är verkligen en mardröm. Jag såg en sån scen på tv för en massa år sedan, det var nåt medeltidsdrama, och jag har inte kunnat frigöra mig från bilderna (fast man inte fick se nåt).

Icke-turk: Det var ju lite det jag sade - att Turkiet borde släppa Kurdistan.
Fast man kan förstå att folk blir lite Turkiet-hatare när man läser sånt här, för det hände ju trots allt i det landet. Man måste bara få hata av sig på nån, och hatet går förresten över efter en stund.

Nissepetter sa...

Stationsvakt, stället för semirasistiska uttalanden...

Hedersmord är olagligt i Turkiet och även i Sverige. Dock händer dessa saker både här och där.

Man kan helt klart diskutera hur länder med dåliga mänskliga rättigheter ska få vara med osv, men att kalla kurder för "bakåtsträvande" och "att det är lika bra att Iran tar dem", är fasen riktigt otäckt.

Nä Stationsvakt ditt inlägg känns ogenomtänkt och uppviglande. Du får ju naturligtvis tycka vad du vill och skriva det också, men det här sticker definitivt ut från det du brukar skriva.

Att tro att EU inte kan påverka länder är ju helt ofattbart. Sverige har ändrats på både gott och ont sedan vi gick med. Varför skulle inte Turkiet kunna göra det?

Johnny sa...

Nissepetter: "ditt inlägg känns ogenomtänkt och uppviglande" Tja, att det var ogenomtänkt skrev jag ju längst ner; jag rättstavade inte ens efteråt. Om det är uppviglande så var det inte meningen, utan jag var bara förbannad. Men att delar av Turkiet inte synkar med andra delar av Turkiet, så är det ju. Och Turkiet skulle göra ett mycket seriösare intryck om de skar bort de ruttna delarna (jag menar inte bokstavligen). "Semirasistisk" kan jag inte alls skriva under på för jag känner mig inte ett dugg som nån som delar in folk i raser.

Nissepetter sa...

Med semirasistiskt menar jag just "halvrasistiskt". Jag tyckte framförallt att kommentarerna här var det.
Särskilt när man snackar om bakåtsträvande och invandrartäta områden i Sverige.

Samtidigt generaliserar du över hur kurder är och snackar om att "skära bort de ruttna delarna" vilket skulle resultera i en ännu värre miljö för de som blir offer.

Jämför det uttrycket med: "Sverige skulle göra ett mycket seriösare intryck om man skar bort samerna."

Eller: "USA skulle göra ett mycket seriösare intryck om man skar bort indianerna."

För det första så lär det ju bara vara en handfull kurder som är galna. För det andra så är de just en helt annan folkgrupp i Turkiet och i Sverige än majoriteten vilket gör uttalandet något rasistiskt och diskriminerande.

Jag tror att kommentarerna här och ditt inlägg i grunden baseras på, även om ingen kommer att erkänna det, rädsla för andra kulturer och folkgrupper samt rädsla för att Sverige på något sätt ska "smittas" utav de här kulturerna om Turkiet går med i EU...eller om vi bygger moskéer i Sverige.

Detta säger jag helt utan att på något sätt tycka att hedersmord är något bra.
Hedersmord är något galet, inte en accepterad kurdisk kultur.

Johnny sa...

Nissepetter: Jag säger inte emot det du säger, eftersom det ligger mycket i det.

Fast när det kommer till att tycka till om såna här saker funkar (rättmätigt) problematiserande som en dämpande faktor, och har den effekten att man till slut inte tycker något alls. Åtminstone funkar det så på mig. Så jag kostade på mig att säga som jag sade, eftersom alternativet hade varit att inte säga nåt alls.

Det där med o r d e t rasism och semirasism är lite störande på nåt vis, tycker jag. De flesta - hur grovt de än uttrycker sig - är inte rasister. Däremot kan man göra sig skyldig till att vara väldigt svepande generaliserande, som jag ju kanske var. Generalism kanske vore ett bättre ord?

Nissepetter sa...

Jag vill absolut inte skapa en hård debatt här. Det vill jag inte helt enkelt och jag tror inte att det behövs.

Det är tack vare ditt öppna sätt och skrivande samt tillåtande av kommentarer som gör en sådan här argumentation/debatt så enkel och bekväm.

Stationsvakt är en mycket trevlig blogg och jag tror verkligen inte att du är rasist. Dock tror jag att den här typen av generaliserande av folkgrupper bor i oss alla...även hos mig ibland även om jag är otroligt tolerant när det gäller andra kulturer och sådant.

Som andra generationens invandrare och tillhörande i min subkultur så reagerar jag eventuellt lite väl starkt när sånt här kommer på tal.

Johnny sa...

Nissepetter: Jag gillar när det diskuteras. Det svåra är dock att få det skrivna att låta som normal samtalston. Antingen låter man undfallande eller så låter man som om man går till attack. Och vissa ämnen - som det här - funkar ju inte så bra med smileys. :-)