tisdag, mars 23, 2010

Vi har det lättare än framtidsmänniskorna

Jag kom just att tänka på en märklig grej som kommer att ske i framtiden. Nämligen att våran tid inte kommer att skilja sig från framtiden i framtidens ögon, åtminstone inte sett genom bild och ljudmedia.

Som det är nu ser man, och hör man, att något är gammalt. Kolla bara på Svt:s öppna arkiv så ser du att det räcker med att bara backa tiden några år för att ljud och bildkvalitén ska vara betydligt sämre än nu.

Nu, med HD på både bild och ljudfronten, är det väl ungefär så bra som våra sinnen kan uppfatta, och bevarar man bara datafilerna på lämpligt sätt lär de väl behålla sin skärpa in i framtiden.

Vi nutidsmänniskor har det lättare än våra efterföljare. Medan vi kan mäta bild och ljudmedias ålder på dess färgmättnad (eller brist på) och dess burkighet och knaster, kan inte framtidsmänniskorna göra likadant. De får helt enkelt kolla på frisyrer och kläder och sånt.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

På tal om det, visst är det lustigt när man på TV t ex med flit gör ett årsgammalt klipp från ett reportage lite suddigt och brusigt, bara så att det ska vara tydligt att det är gammalt och inte nyinspelat.

Johnny sa...

matilda: Jag har inte tänkt på det, men nu när du säger det så. Ja det är väl så man får göra i fortsättningen.

Anonym sa...

Om man bara lyckas spara dagens datafiler på ett betryggande sätt så måste man också ha något som kan spela upp datafilerna om, låt oss säga 20-30 år.

Lensbabie funderar vidare :)

Johnny sa...

Lensbabie: Snarare blir det väl så att det som är värt att sparas konverteras om till nya format vartefter, och ärvs från hårddisk till hårddisk.

PSW sa...

"Nu, med HD på både bild och ljudfronten, är det väl ungefär så bra som våra sinnen kan uppfatta"

Så bra som våra sinnen kan uppfatta? Nja, det tror jag inte. Har du svårt att skilja på det du ser på en tv från det du ser i verkligheten? Får du, när du ser ett äpple på tv, du känslan att du skulle kunna sträcka fram handen och plocka upp frukten?

Johnny sa...

PSW: Nä det är klart, men det dröjer nog jäkligt länbge innan vi får hologram i vardagsrummen.