torsdag, maj 20, 2010

Min framtidsförutsägelse

Motion Capture och/eller Performance Capture, det kallas lite olika saker, och jag kan inte riktigt förklara hur det funkar. Lite kort kanske man kan säga att man placerar "punkter" på en skådis och filmar denne. Dessa punkters rörelse i förhållande till varandra registreras av en dator. Sedan, i datorn, kan man runt de numera digitaliserade punkterna bygga vilken figur som helst. Gollum i Sagan om ringen funkade så, och även vissa av figurerna i Pirates of the Caribbean. Blåingarna i Avatar med. Kolla här.Jag antar att filmsnutten förklarade bättre än jag. Nåja, du fattar. Och här kommer min framtidsförutsägelse. Jag tror att sådana punkter i framtiden kommer att finnas utplacerade precis överallt. Alltså inte på människor, utan på hus, gator, ja allt.

Förresten på människor med, de som vill. Nå, i framtiden (om några få år bara) kommer vi alla att gå omkring med specialglasögon. Dessa glasögon innehåller starka datorer, eller är kopplade trådlöst till såna, som har till uppgift att med ledning av punkterna bygga upp alternativa miljöer.

Förstår du? Jag menar så här: Du tittar på ett fyrkantigt, grått hus, ett parkeringsgarage kanske, men genom dina glasögon ser du något helt annat. Du kanske ser en rosa, pulserande klump. Varför du skulle ställa in dina glasögon på just det filtret vet jag inte, men jag antar att du tycker det ser ballt ut.

Jag står bredvid dig med mina egna glasögon på mig. Mitt filterabonnemang har gått ut, och jag har inte orkat fylla på't, så jag får nöja mig med parkeringsgaragets default-inställning. Där du ser din pulserande klump ser jag istället en träbyggnad ... med en jäkla massa reklam på.

Och så kommer det att funka. Man knåpar ihop sina egna filter, köper eller abonnerar på såna. Det blir som ringsignaler till mobilen ungefär. Vissa dagar väljer man att leva i en Audrey Hepburnsk technicolor-värld, och nästa dag kanske det blir i en Giger-inspirerad gotik.

Vissa företag kommer att försöka skydda sina byggnader, störa ut folks filter till förmån för sina egna kampanjer och logoprofiler, men duktiga knepknåpare kommer att spräcka skydden. McDonaldsrestauranger kommer till exempel kunna se ut som blodstänkta slakterier på utsidan, om man nu känner sig anti McDonalds.

Och så vidare och så vidare. Så tror jag framtiden kommer att bli. Arkitekturen kommer att bli lidande i förlängningen, men det kommer att bli kul ändå.
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

4 kommentarer:

Iris sa...

Vilken intressant tanke!

Johnny sa...

Iris: Visst är det. :-)

Matildas fikarum sa...

Inte bara intressant. Genialisk! Undrar om någon sci-fi/fantasy-författare använt sig av den idén.

Johnny sa...

Matilda: Säkert är den använd och därtill säkert mycket. Ingen av mina funderingar har hittills varit unik. :-)