lördag, maj 08, 2010

Om alla ord var neutrala

Apropå att "SJ sålde negerbollar" kom jag att tänka på en sak. Tänk om man drog det där med att man inte får kalla saker för vissa namn in absurdum. Att alla ord skulle ha samma värdeladdning. Undras hur det skulle bli? Tänk om man gjorde ett experiment på kul. Under en hel dag fick man inte dela in människor i raser, åldrar eller kön. Inte ens arter skulle delas upp. Och detta skulle gälla allt annat också. Tre grupper skulle det finnas.

1: Alla levande varelser skulle kallas: Varelser. Mikrober, människor eller elefanter - samma ord med samma värde: Varelser.

2: Allt levande som inte har nåt medvetande skulle kallas: Växter. Svampar, alger, palmer - allt detta skulle ha samma namn och samma värde: Växter.

3: Allt ickelevande skulle kallas: Ting. Ett berg, en bil, ett papper, en dator - dessa skulle vara: Ting.

Vilken intressant dag man skulle ha om man genomförde det experimentet, särskilt om man befann sig i sociala situationer. Och tänk vad många roliga och intressanta missförstånd det skulle bli.


---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , / DN

4 kommentarer:

Roger sa...

Folk är så himla känsliga.

En kvinna skulle ju stämma sin arbetsgivare nu (tror det var en kommun). För hon hade fått lösenordet "svart12" till sin dator. Tydligen så använde teknikerna färger när de skapade de första lösenorden. Kvinnan, som var mörk, tyckte det var diskriminerande.

Jag tycker nog att det är lite väl att måla fan på väggen. Orka leva livet på det sättet.

Anonym sa...

Det kan inte vara värre att säga negerboll än att säga rödbeta. Tänk om alla rödhåriga skulle känna sig kränkta, då måste man hitta på ett nytt ord.

Urban sa...

@Roger. Och här har vi artikeln om lösenordet http://www.folkbladet.nu/?p=173798

Men du Jonny kan du inte skriva ett helt inlägg enligt de där principerna?
Funderade själv ett tag på det men du är nog lite mer kreativ där.

Johnny sa...

Roger/anonym: Så är det. Det har gått till överdrift.

Urban: Det får räcka med illustrationen.