torsdag, augusti 26, 2010

För länge sedan

Jag läste på Wikipedia att idag - fast år 55 f.Kr - invaderade romarna England. Det brukar ju heta att de gjorde det, men i själva verket invaderade de inte hela England som vi känner det, utan bara den södra delen av (ön) Storbritannien, åtminstone som jag har fattat det. Området - provinsen - kallade de för Britannia.

Namnet Britannia tog de inte ur luften, bara sådär, utan det är en variant av namnet Prettanike. Prettanike var namnet som den upptäcktsresande grekiske handelsmannen och geografen Pytheas gav stället, redan 270 år tidigare än romarnas invasion. Visst hör man ordlikheten: Prettanike-Britannia. Formen Pretannia existerade förresten mellan de båda.

De som redan bodde på ön innan greker och romare kom kan ha kallat sig för Pretani eller Priteni, läser jag, så det var väl därifrån Pytheas tog det då, får man anta. Tja, nu vet vi (eller tror oss veta) lite om det här området.

Jag läser vidare om år 55 f.Kr på Wikipedia, och ser att Julius Caesar, som ju var den som anförde romarna in i Britannien den 26:e augusti, verkligen inte låg på latsidan det året. På vårkanten höll han till i krokarna runt floden Rhen:
Julius Caesar besegrar en germansk armé varefter han låter massakrera kvinnor och barn, totalt 430.000 människor.

---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

2 kommentarer:

Daniel sa...

Allt får ofta skildras antikens härförare som just härförare - och inte som de brutala folkmördare de ofta snarare var.

Att ha en byst/tavla/whatever hemma med Julius är ju som att ha dito hemma av Hitler.

stationsvakt@gmail.com sa...

Daniel: Jag håller med. Men det är ju helt okej att ha en hel statypark med gamla folkmördare hemma, det räknas nog till och med som fint, men undras när Hitler kan ta plats i samlingen.