fredag, september 03, 2010

Lite som vykort

Jag var ute för att plåta svartvitt på rasten. Jag har ju en hel timmes lunchrast nu för tiden, så det finns tid för små projekt. Men svartvitt alltså ... fan, det är inte så lätt. Svartvitt är svårt som fasen, har jag märkt, och fordrar mer träning.

Det fick bli färg istället. Jag vet inte om det var för att jag hade försökt ställa in kamerans värden till nåt som skulle passa till svartvita bilder och sen bara ändrade till färg, eller om det berodde på ljuset ute, som var precis före regnet-aktigt, men hur det nu var så blev bilderna märkvärdigt bleka.

Bleka och inte särskilt kontrastrika. Samtidigt blev färgerna liksom pastellartade. Intrycket jag får är att de ser ut som gamla vykort, bilderna jag tog, och jag är rätt nöjd med det. Jag kunde ju enkelt ha "levlat" bort den gråmuskiga dimmigheten ur bilderna, men det sket jag i - jag tyckte det förstärkte intrycket av vykort.

Ska vi förresten snacka foto så har jag märkt en tendens hos mig själv, och det är att jag inte bryr mig särskilt mycket om skärpan längre. Det är rätt lustigt faktiskt, för förut har jag nästan varit slav under skärpan, och nu sen jag köpte ny kamera och därmed har ökat mina skärpeförutsättningar så bryr jag mig inte längre. Inte jättemycket i alla fall.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

8 kommentarer:

Elisabet sa...

Det låter ju trösterikt, det där med skärpan .-)

Jag, som ser urdåligt utan läsglasögon, har stora problem med skärpan, ja, när det ska tas macrobilder.

Ofta TROR jag att det är fin skärpa, men när jag klickar upp bilden på skärmen, är det ju hur oskarpt som helst.

Och jag får ofta såna här lite dimmiga bilder och vet aldrig om det beror på mig eller kameran.Den kanske är helt utnött ..?

Johnny sa...

Elisabet: Tror du kan trolla bort dimmigheten ganska lätt. Om inte i Picnik, så till exempel i
http://www.pixlr.com
Leta efter verktyget "Levels".

P-E Fronning sa...

Visst har vi fått mycket bättre skärpa i våra nya maskiner men jag måste erkänna att jag hade lite större förhoppningar (helt orealistiska förstås) om just detta. Jag har insett att det måste till en bra systemkamera för att motsvara de förhoppningarna jag hade. Med en sån kan man nog också få bra mycket bättre resultat vad gäller svartvitt foto. Bättre kontraster etc...

Anonym sa...

Var finns den fina lek? skulpturen?
Eva H i Tyresö

Johnny sa...

p-e: Min kamera har förresten tre olika kontrastlägen, plus att man kan välja på att bildens färger ska vara bla "släta" eller "vibrerande# - säkert också har med kontrast att göra.

Eva H: Den står en liten bitb från Karlaplans t-bana. Det finns en jättefin damm där också.

Anonym sa...

Hm. Jo, jag har också en massa inställningar att lära mig använda för att uppnå bästa resultat men vad gäller skärpan så hade jag hoppats på lite bättre (orealistiskt) resultat... Jag har sabbat massor av potentiellt lysande bilder på att hålla på och mixtra med inställningarna. Synd att man inte får några riktiga handböcker längre utan bara pdf-varianter. Usch vad gammaldags jag är. ;)

Tessinparken är fin :)

PEF

Johnny sa...

PEF: Kolla på youtube efter din kamera. Åtminstone min fanns det flera filmer om.

P-E Fronning sa...

Bra tips, tack!