fredag, september 24, 2010

Phantasmagoria

Jag blev plötsligt sugen på att lyssna på Curved Air's låt "Phantasmagoria", jag får såna där musikryck ibland. Men den fanns inte på YouTube, och Grooveshark låg tillfälligt nere, så jag blev utan.

Nåväl, då kan jag väl ta reda på vad tusan ordet phantasmagoria egentligen betyder, fick jag för mig. Det visar sig att det är en gammal teknik för att projicera bilder. Tekniken är gammal som fasen, och går faktiskt tillbaks till tidigt 1700-tal, och kanske ännu tidigare.

Man använde sig av en modifierad Laterna magica, mobil och med förmåga att byta mellan flera bilder kvickt. På det viset kunde man projicera läskiga figurer, skelett och jävlar och sånt, på olika bakgrunder, såsom halvgenomskinliga väggar och till och med rök och vattenånga.Man verkar förresten ha företrädesvis ha projicerat bakifrån det man projicerade på, vilket gjorde att publiken inte såg projektorn. Fast rätta mig gärna om jag har uppfattat tekniken fel, för när jag skriver detta är det fortfarande morgon och jag är inte på humör att gräva djupare, utan nöjer mig med att surfa runt lite.

Sent omsider kommer jag till varför jag skriver detta över huvud taget. Jo, när jag som sagt letade efter låten "Phantasmagoria" ramlade jag över en sida som verkar vara en riktigt bra resurs, och som innehåller en jäkla massa bilder i ämnet och angränsande ämnen: EARLY VISUAL MEDIA - A PICTORIAL MEDIA ARCHEOLOGY MUSEUM.

Där finns som sagt mycket att titta på och lära sig, bland annat då om just Phantasmagoria (12 sidor). För den som tycker att bakprojektioner på skelett och sånt verkar tråkigt och vill ha nåt mer jordnära finns där nakenbilder att titta på. Kanske inte så grafiska som dagens nakenbilder, men väl stereofotografiska.

Nu vaknade Grooveshark, men låten fanns inte. Well, jag och du fick i alla fall lite lärdom på kuppen, eller åtminstone en bra länk in till sådan.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

10 kommentarer:

Mira sa...

Åh! Det verkar vara en projektor med dubbelobjektiv (i alla fall på bilden) och då möjlighet för visa två bilder åt gången, att förskjuta dem sins emellan och även att växla snabbt. Inte konstigt att folk Oh:ade och Åh:ade och kanske var det rent av någon anemisk dam i publiken som dånade...

Teknikens underverk! Tack

morpheo sa...

Phantasmagoria NT II är även en fantastisk .mod-låt från amigatiden (:

Johnny sa...

Mira: Den tidens "3D" var säkert läskigare än dagens - som verkar vara så Disneyfierad.

morpheo: Det verkar ha varit ett spel från 95 också - kanske det du nämnde? - där folk dör på olika läskiga vis:
http://www.youtube.com/results?search_query=Phantasmagoria+kills+&aq=f

Anonym sa...

Och jag tänkte förstås direkt på den japanska rockgruppen Phantasmagoria.

Anonym sa...

Nu måste jag ju kolla hur en Phanoptikon (panopticon) funkar... man lägger en pappersbild i en grunka och vips, det avbildas på tex väggen...
Jag har länge letat efter en, men de är liksom inte så hippa längre. Men det skulle vara ett bra hjälpmedel att förstora skisser med.

Johnny sa...

Matilda: Sedär, ännu en sak som heter det. Det kommer förresten en film med det namnet i år också, såg jag.

pq: Panoptikon är en slags still att bygga: http://en.wikipedia.org/wiki/Panopticon. Du menar nåt snarlikt ord kanske?

Anonym sa...

ahh, vad drygt. Klart det är!
Nu kommer det ju att bli klurigt att komma på vad grunkan heter, för de är ju inte lika vanliga som oh-apparater...

Johnny sa...

pq: Kanske nåt i den här stilen?:
http://en.wikipedia.org/wiki/Slide_projector

Magnus sa...

Snygg apparat! Det finns fler runtknallande figurer från tiden före den verkliga biografen i det hjär klippet: http://tinyurl.com/37rm6ez och dess fortsättning, del 2. Möjligen tagna från en västtysk dokumentär som på engelska fick heta "Film Before Film" (1985) men den har jag nu inte sett, abar läst om den. Men den där viljan att skapa rörliga figurer är så klart mycket äldre än filmen.

Johnny sa...

Magnus: Fan vad fint. Bättre än film ju.