tisdag, november 23, 2010

Från Vargtimmen till skålgropar

Fasen vet hur det går till egentligen. Ena stunden sitter man framför nån grej på nätet. En stund senare sitter man framför något helt annat och fattar inte hur man hamnade där. På det viset liknar kanske surfandet tänkandet. Nyss satt jag och läste att Ingmar Bergmans "Vargtimmen" sätts upp på Dramaten. Plötsligt, som det syntes mig fast det antagligen hade förflutit en bra stund, satt jag och lärde mig vad skålgropar är för något.

En skålgrop är ett hål - en huggen grop - i berget. Man är inte helt bergis på vad de en gång gick ut på, men man tror att det kan ha haft att göra med fruktbarhet. Vi snackar bronsålder här, men fenomenet verkar ha haft nån slags fortsättning till nästintill nutid:
Ett annat exempel på hur skålgropar kunde användas i folktron inträffade i Dalsland under missväxtåren 1867-1869. Då de hungriga byborna i Tisselskog inte tycke sig få några svar på sina böner till Gud, bestämde de sig i ett desperat försök att med hedniska metoder få ökad fruktsamheten ute på åkrarna. Man lät därför ett par ungdomar ha ett rituellt samlag på en skålgropshäll. Sädesvätska blandades sedan med sädeskorn i en skålgrop. Blandningen lades sedan i utsädet och spreds så på åkrarna. Detta skedde utan kyrkans vetskap.
Shit alltså, man lär så länge man lever.

4 kommentarer:

Steffe sa...

Jag sprang på en lokalhistoriker för ett tag sedan. Han skulle ut till Gålö för att kolla in någonting som han kallade för en ropskåra.

Johnny sa...

Steffe: Jag googlade ropskåra:
"Menade du: rumpskåra" :D

Värnamobloggen sa...

Jag har lite grand information om skålgropar.

Johnny sa...

Värnamobloggen: Tack. vad kul. Jag var inne och läste hos dig. :)