fredag, november 26, 2010

Kv. Demonstrationen

Det här kanske kan falla inom ramen för min "serie" om skyltar. Här har vi ett gult hus i närheten av Karlaplans tunnelbanestation. Det är ett snyggt hus, som många hus i de här krokarna är, och dess nedre långbalkong (äntligen ett vettigt rim på långkalsong) stöttas upp av fyra pelare.Högst uppe på hörnpelaren åt höger, från där jag stod, har vi skylten som visar vilken gata och vilket kvarter det handlar om. Men vänta - bakom skylten finns ju en annan skylt som säger samma sak. Den är inte, likt den främre, standardiserad, så den har fått dra nåt gammalt över sig, och för att vara på säkra sidan att den håller sig dold har man lagt dit lite taggtråd.Taggtråden är mot duvor, naturligtvis.Nå, lite synd sånt där, att nya grejer skuggar över gamla. Hade jag varit husägaren här hade jag bett dem (vilka "dem" nu är) att sätta de nya skyltarna lite längre ner, och behållit de gamla synliga, som ren dekoration.

Kvartersnamnet förresten, "Demonstrationen", hur kommer det sig att det fick heta så? Ingen aning, men jag har svårt att tänka mig att invånarna i dessa kvarter en gång har gått man ur huse och demonstrerat mot orättvisor och sånt. Fast vem vet, det kanske är en kvarleva från löntagarfondsmotståndets dagar.

12 kommentarer:

Mira sa...

Men vänta nu... har just läst om Fogelströms Stadserie... Var det inte någon stor demonstration här ute på Ladugårdslandet någon gång när arbetarrörelsen började röra på sig??? Eller minns jag tvärfel? Hursom var inte dessa hus byggda då...

Håller med... Förbannat okänslig placering...

Johnny sa...

Mira: det låter vettigt, det du säger, för kvarteret bredvid heter Majtalaren. Kolla förresten in värsta 1936-idyllen.

Anonym sa...

Jag tror tagtråden är mot klotter ;)

Johnny sa...

Anonym: Mot klottrande smurfar i så fall. :)

Mira sa...

Första majdemonstrationer! Så var det förståss. Hinke och allt vad de hette... Yey - vicken bild! Den gillar jag! Husen, tonen och den leende mannen på bänken! Folkhemsidyll!

Johnny sa...

Mira: Eller hur. Nu för tiden krävs det värsta photoshoppandet för att åstadkomma såna sköna färger. Och en annan sak, allting på bilden ser ju nästan ut såm leksaker, så som man får till det med tilt shift. Undras varför - kan det bero på att allt är så nytt och rent tro?

ab sa...

Just det, arbetarrörelsen träffades varje år första maj på Gärdet.

Captcha yaking - betyder det att man rider på jakar, eller är det en sport, eller en kung som säger ja?

ab sa...

Kan man göra finlänk här?
Demonstration Gärdet 1 maj 1899.

Arbetarrörelsens första demonstration på Gärdet drog 20 000 människor. Och ja, Hinke var där! Liksom Hjalmar Branting.

Anonym sa...

Gjorde mig lite lustig över din felstavning, dumma mig. Tagg-tråd kan nog vara bra mot klottrande smurfar och tag-tråd mot klottrare som sprider sina tags ;)

Johnny sa...

ab: Det kanske är nån slags undergrupp till viking. Kanske nån som åkte katamaran och var fredlig.

Förresten, om Hinke var där, var även (Sam) Spade där också tro?

Anonym: Ah! Jag skrev häromsistens att det är som att vara ovetande om en synlig snorkråka, att ha ett missat stavfel.

ab sa...

Du tänker på kayaking. ;) Inte så många katamaraner i jakarnas land.

Johnny sa...

ab: Åha, men då passade ju captchan bra här, för jag kayakade en gång i somras. :)