tisdag, november 16, 2010

Röklukt

Jag har tänkt på att vilken paria rökare har blivit med åren. Från att ha kunnat röka precis överallt har deras habitat krympt till nästan ingenting. Överallt blev till rökrum. Rökrum blev till rökhörn. Rökhörn blev till utomhus. Och utomhus blev till längre bort utomhus, bort från vars nu sammanhanget var, jobb eller skola. Var ser man en askkopp nu för tiden? Ingenstans knappt ...

... vilket är bra.

Tänkte på det där i morse. Jag satt bredvid en person som hade rökandedräkt, alltså en sån andedräkt rökarna gärna håller sig med när det är lite kallt ute. Det blir som att de sista blossen innan de kliver in i bilen/det kommunala färdmedlet fastnar i lungorna på dem, och dessa sista bloss pytsas sedan ut i små doser under hela färden. Det luktar tvi.

Jag kommer på mig själv med att titta lika snett på dessa personer som de jag alltid brukar titta snett på - de som uppenbart är sjuka och borde stanna hemma istället för att tvinga sig till jobbet och därför på köpet smitta ner mig med sin sjuka.

Fast nu smittar ju inte rökare, inte vad jag vet i alla fall. Men de har ändå blivit paria, åtminstone hos mig, och det på grund av denna jäkla lukt - vilken är helt och hållet självförvållad. Tvi, som sagt.

8 kommentarer:

Elisabet. sa...

Precis det du säger, brukar jag höra få höra från pv ibland.

Han körde buss i Sthlm och här i Halmstad och i Lund och sa att rökare ofta gör just så; drar in det sista och slänger fimpen PRECIS innan dom kliver på och chauffören fÅR all lukten på sig.

Lika äckligt tyckte han att det var.

Johnny sa...

Elisabet: Jag vet vad han menar. Jag sitter ju i en liten hytt på jobbet, och efter att en nyrökt person har tittat in och sen gått sitter lukten kvar i evigheter.

crex sa...

Märker sällan av rökare på T-banan, tack och lov ...

Hatar grannen som röker på balkongen och gör att jag inte kan ha öppet, men det kommer in i lägenheten fastän det är stängt. :/

Johnny sa...

crex: Känner igen det där. Skaffade myggnät till fönstret i våras. Tänkte att nu får jag sova svalt och insektsfritt. Tyvärr blev det inte rökfritt.

Miss Gillette sa...

Rökare kan faktiskt "smitta" såtillvida att det fastnar en massa partiklar från röken på deras kläder -- det gör det förstås på folk som står bredvid också, oavsett om dessa röker eller ej -- som sen skuddas av mot omgivningen. De flesta märker väl inte av detdär, men är man väldigt känslig kan man göra det. Och när barna var späda och nån rökare ville gulla med dem tyckte jag det var skitjobbigt, jag ville inte att de skulle ta i mina små ömtåliga plantor över huvud taget. Även om de inte nyss hade rökt och inte hade rökarandedräkt.

(Bäst jag tillägger att jag själv har rökt tidigare i livet och att jag fortfarande feströker emellanåt, kanske fem cigg om året eller så. Men då gullar jag inte med några småbarn efteråt.)

Johnny sa...

Miss Gilette: Jag rökte också once upon a time, men tog mitt förnuft till fånga för många år sedan.

Elisabet. sa...

Ja, jag har också rökt och kan ibland bli våldsamt sugen .. mest det där att TÄNDA en cigarett ,-)

Johnny sa...

Elias: SDynd att piprökning är minst lika skadligt som cigarettrökning. Det vore trevligt att ta sig en pipa rök.