tisdag, november 09, 2010

Veckans brott

Jag såg förresten ett avsnitt av den där Leif GW Persson-grejen "Veckans brott" på svt. Helt okej var det, tyckte jag. Det var avsnitt 3 jag såg. Ernst Hugo Järegård figurerade i programmet. Fyrtio minuter in får vi höra honom läsa upp/dramatisera (typ samma sak när det handlar om honom) en text. Fem timmar ska han tydligen ha hållit på. Undras om det finns bevarat på film.

"Veckans brott" är en hyfsad titel på ett program som går en gång i veckan och handlar om brott, åtminstone är den nog hyfsad applicerad på en yngre publik. Men jag, 46 år gammal som jag är, kan inte annat än att förknippa "Veckans brott" med ett magasin som säkert dog ut före nittiotalet och som såg ut så här.

Veckans brott, tidningen

Det var en "Crimesplotation"/"Sexsplotation"-tidning, skulle man kunna kalla den, alltså en hel del nakna och halvnakna kvinnor, ofta i dödliga situationer, blandat med snaskiga brottsdetaljer. I alla fall minns jag den så, fast jag kanske blandar ihop den med en liknande blarra som fanns förr - "Kriminaljournalen" - en slags mondotidning den med. I vilket fall som helst så tycker jag att namnet "Veckans brott" är lite underligt valt, passande eller ej.

8 kommentarer:

Lotten sa...

Jag associerade precis som du. (Förmodligen gäller det bara oss 64:or, och på tv jobbar ju inga sådana.)

Johnny sa...

Lotten: Captcha till det jag skriver nu är "zinop". Testa att säga det snabbt några gånger efter varandra. :)

Ullah sa...

Jag är ju född samma år, så jag tänker som ni. Min kusin jobbade extra för VB. Hon översatte texter och hade som uppgift att hitta på och lägga till läbbiga detaljer om brotten, vill jag minnas.

Johnny sa...

Uolah: Vad lustigt. Världen är liten på nåt vis.

Magnus sa...

"århundradets Brott" skulle vara ett program eller en tidning med betydligt längre mellan gångerna.

Johnny sa...

Magnus: Å andra sidan skulle det vara ruskigt genomarbetat. :D

Anonym sa...

Veckans brott 1973-1988

Kriminaljournalen 1953-1990

Johnny Söderberg sa...

anonym: Åhå. Tack.