onsdag, december 15, 2010

Tribus signis et quaedam verba

Fan (fast kanske hellre fanken eller fasen) vad det blir mörkt snabbt så här års. Jag knallar omkring och lyssnar på radio och tar en och annan bild och så tittar jag kanske ner mot marken, på mina tåspetsar som pendlar upp och ner, fram och tillbaks, och sen när jag tittar upp igen, efter några långa ögonblick, så har alla färger försvunnit, och det gråsvarta regerar.

Fast det sägs att det vänder snart, att vi strax går mot ljusare tider. Men tänk om vi inte gör det den här gången. Tänk om vi går mot blusare tider? Mot musare tider? Mot snusare tider? Vi kanske går mot diffusare tider... Håhå jaja - här är några bilder.

Jaktgudinnan Dianas frusna fot.


De rikas jul.


Ett gravfält. Jag hade ingen aning. Återbesök när snön försvinner.

(Läs skylten här)

11 kommentarer:

Miss Gillette sa...

Är ätteback samma sak som en ättehög? Min första skola hette Ättehögsskolan. Men än idag är jag inte säker på vad en ättehög är. Jag gissar på att det är en gravhög. (Jag vet att jag skulle kunna googla.)

Miss Gillette sa...

Ättebacke, ska det fstås vara.

stationsvakt@gmail.com sa...

Miss: Ätte kanske har med ätt - som i släkt - att göra; en hög fylld med döingar, besläktade med varandra. Är ättehögen extra stor är det en jättehög.

Miss Gillette sa...

Ja, det är ju klart att det har med släkt att göra. Nu har jag letat lite hastigt efter info: ättehögarna är från bronsåldern; de ersatte dösar och gånggrifter som man hade använt tidigare och i vilka man stoppade in de döda till sina redan döda anförvanter. Gravarna innehöll alltså flera personer. Men det gjorde inte ättehögarna: i var och en av dem ligger bara en person -- som dessutom tillhörde den tidens överklass. (Hur den samtida pöbeln begrov sina döda vet jag inte. Än.) Så det förklarar väl varför det finns gravfält med en mängd kullar: alla skulle ha varsin. Tja, det fanns gott om plats på den tiden antar jag ...

Vidare står det att det finns ganska få boplatser från bronsåldern kvar, så det är tack vare utgrävningar av ättehögar som vi kunnat lära oss väldigt mycket om livet på den tiden.

Undrar vad de gjorde med själva ättehögarna som väl rimligtvis måste ha legat där min gamla skola är byggd, om innehållet har tagits om hand av arkeologer/museer eller om man bara körde över rubbet och asfalterade över.

stationsvakt@gmail.com sa...

Miss: "...det finns gravfält med en mängd kullar: alla skulle ha varsin..." Tänk om den seden skulle ha spridit sig till alla människor och fortsatt in i våran tid, snacka om vilket knöligt land vi skulle bo i.

Det där med att ta hand om arkeologiska grejor i marken, jag har hört att hittar man sånt och att det riskerar att försena/stoppa det bygge - väg eller hus eller nåt - man håller på med, så försöker man ofta att dölja det för arkeologerna, och bara mosa och dumpa det nånstans.

Jag har hört att inuti högdalstopparna inte bara skräp och skrot ligger, utan även massor med skelett från gamla kyrkogårdar.

Miss Gillette sa...

Nej, och för ett antal decennier sen var man nog inte heller så uppmärksam på att arkeologerna fick vara med och kolla när nånting skulle byggas.

Ja, det där med gravskick är ju faktiskt intressant. Mig förvånar det att det än i denna dag finns folk som tycker att kremering är olustigt. (Ett argument jag hört: "Men tänk om man inte är riktigt död i alla fall då? Då blir man ju levande bränd." Eh ... okej, men i händelse av skendödhet väljer jag nog en snabb död framför att bli nergrävd och försmäkta av syrebrist & panik.) Många verkar tycka att det är fel att kroppen inte läggs i jorden hel och hållen. Den tanken har jag svårt att förstå.

Miss Gillette sa...

PS Det här läste jag om första gången för flera år sen och jag hoppas på att metoden kan utvecklas och tas i bruk.

Miss Gillette sa...

... och så länken:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Frystorkning_%28begravningsskick%29

stationsvakt@gmail.com sa...

Miss: Frystorkningen läste jag också om för några år sedan. Gillade den skarpt och bloggade ett par gånger om den, vill jag minnas. Tyvärr verkar ju utvecklingen och utbredningen av metoden att ha stannat av.

Miss Gillette sa...

Jag hyser förtröstan. Det måste komma vettigare alternativ än de befintliga. Här på vischan räcker utrymmet till även för de döda -- ingen behöver lämna sitt vilorum efter 25 år som i städerna -- men miljön lider ju även här av mindre goda begravningsseder.

stationsvakt@gmail.com sa...

Miss: En annan variant: James Doohan, han som spelade Scotty i Star Trek, han fick sin aska uppskjuten i rymden. I rymden finns det gott om plats.