måndag, januari 17, 2011

Anders, Kate och det där 80-talet

Via Bengts ipernity-kanal hittade jag till en intervju med Anders F. Intressant läsning - bland annat talades det om det där jobbiga 80-talssoundet, och att det kan ligga många bra låtar begravda i det.
På 1980-talet skrevs oftast låtarna i en speciell genre och cementerades i ett sound som var förödande [...] Oftast är själva låten bra; det man ångrar är arrangemangen och inspelningstekniken. [...] 1980-talet fortfarande är svårt att lyssna på; det är något med låtarna och soundet som är svårt, med mycket hårda, komprimerade trummor och fruktansvärt jobbiga delay-ekon. Så kan det inte låta idag, man måste i så fall göra om låtarna.
Jag önskar att fler än han tänkte så, för det finns många låtar därute som skulle kunna vinna på att befrias från sin jobbiga produktion. En skiva jag tänker främst på är en annan hjältes: Kate Bushs "The Red Shoes". Den är visserligen från 1993, men den känns ändå ganska ofräscht 80-talsdaterad, och skulle säkert tjäna på att plockas tillbaks på ritbordet igen och sedan spottas ut i bättre skick. Låtarna förtjänar det.

2 kommentarer:

Magnus sa...

Mmm, det här typiska Roxette- eller janet Jackson-ljudet: lätt slappad bas, dundrande trummor som sedan snabbt komprimeras, hårt filtrerad sång. Mycket datumstämplat och det är klart t en låt som "The Look" vore inte mycket utan sin funkiga gitarr och det häftiga ekot. Eller Simple Minds och Springeteen vid mitten av årtiondet, samma dundrande trummor om än något rockigare. Alla blev väl litet överrumplade av att man nu hade 48 kanaler i studion,, midi och så vidare. Tur för Beatles att de inte var verksamma som grupp på 1980-talet.

Johnny sa...

Magnus: Det blir väl så, kan man tro. Fast Beatles gick väl också lite till överdrift när de fick tillgång till stereo-ljud.