fredag, januari 28, 2011

Solen visade sig igår

Solen visade sig igår, och det var skönt eftersom jag tycker det är rätt tröstlöst att plåta foton omgiven av vit snö och gråvit himmel. Allt detta ljusa ställer till det för vitbalansen i kameran, med resultatet att snön på bilderna blir blåaktig. Okej, man kan trixa med vitbalansen och ställa in den rätta sådana, men med stelfrusna fingrar pallar jag inte att göra det, utan fixar till bilderna i datorn efteråt. Solens ankomst och skinande gör att bildernas färger blir lite mer normala och håller för att visas utan alltför mycken efterbearbetning.

Nu kunde man ju tro att eftersom solen sken så skulle jag avhålla mig från överdriven efterbearbetning, men inte då - i alla fall inte på denna bild. Jag har överdrivit färgerna lite här. Bilden togs under Djurgårdsbron och där sken inte solen särskilt starkt. Jag drog då i Photoshop-reglagen en aning - gjorde vattnet lite mer badvänligt, så att säga.

På lite avstånd tänkte jag: Åh! Jäklar vilken fin frost på buskarna. När jag kom närmare såg jag att en bit bakom staketet höll man på med något slags arbete, och att det jag hade tagit för frost i själva verket var betongslam, eller nåt i den stilen.

Om man är en liten fågel och sitter på ett takförsett fågelbord och kalasar på äpplen och frön som snälla människor har placerat där kan man titta på de snälla människorna som passerar förbi, och detta är hur det ser ut.

Jag brukar ju för det mesta fota snygga skyltar, men den här får komma med i skyltkollektionen tack vare sin totala innehållslöshet. Den var lite komisk, tycker jag.

Där, långt borta, skymtar Vasamuseet, och mellan detta museum och jag själv skymtar is. Isen ser lite speciell ut - uppdelad i sektioner liksom. Det är möjligt att du blir tvungen att trycka på bilden och förstora den för att se det fina ordentligt.

Ännu en skylt, en hemgjord. Den satt bakom ett skyltfönster till en klädaffär i centrum hemma i Skogås. Jag vet inte vad ett mörkläggningstyg är för något. Antagligen är det ett extra tätt tyg för att hålla solen ute. Nå, vad det än är undrar jag varför man har valt att illustrera skylten med  mansrumpor.

7 kommentarer:

Översättarhelena sa...

Har man en väldigt hårig rumpa kanske man vill hänga upp ett tätt tyg framför fönstret så att förbipasserande inte ser den.

Lensbabie sa...

Mansrumpor...?????????
Menar du allvar??? :D

Så ritade jag gardiner i ett fönster när jag var liten.
Tror nog att det ska föreställa småprickiga gardiner med omtag och lite fluff. :DHa en bra dag i solen :D

Johnny sa...

Ö-Helena: Eller färga håret grönt så att det ser ut som att man har blomster i fönstret.

Lensbabie: Du trodde du ritade gardiner, men det undermedvetna har en tendens att tränga fram ur bortträngda skrymslen. :D

Anonym sa...

a high quality picture - acc to me anyway - I mean picture No five from above...

Johnny sa...

Anonym: Thanks. The sun really was a help here.

Paradigm sa...

Och från vit svan är steget inte långt till Black Swan, som jag härmed rekommenderar. Högklassig thriller-skräck som slår det mesta som gjordes förra året. Vet inte om du sett den eftersom ditt inlägg om den var ordlöst.

Johnny sa...

Paradigm: Har sett den. Bra film. Vill nog se den på bio också. Inbillar mig att den är ännu bättre på stor duk.