torsdag, februari 24, 2011

Discovery

Nasas äldsta rymdfärja gör nu sin sista resa - om allt går enligt planerna lyfter Discovery från Cape Canaveral på torsdag kväll. [SvD]


Jag minns när man började skicka upp rymdfärjor. 1977 var det. Först högt upp i luften, och senare vidare ut i rymden. Jag var alldeles i början av mina tonår på den tiden, men hade redan min uppfattning klar: Rymdraketer tillhör det förgångna, rymdskyttlar, det är framtiden det (ibland, på den tiden, brukade namnet rymdskyttlar användas. Nu säger man mest rymdfärjor).

Men i och med Discoverys pensionering börjar hela rymdfärjeprogrammet att nedmonteras och avvecklas. I framtiden är det raketer som gäller (för NASA:s del åtminstone) - det gamla förgångna har blivit "det nya". Trist på något vis, men säkert samtidigt logiskt på något annat.Jag gillade Mike Oldfield som fan under den första halvan av 80-talet. Nu så här efteråt har jag lite svårt att se storheten i honom på samma sätt som jag gjorde då. Men ett gäng låtar tycker jag i alla fall håller bra. Bland annat låten "Discovery". Den handlar inte om rymdfärjan/skytteln (fan vet vad den handlar om egentligen), men den heter i alla fall som den pensionsmässiga rymdfarkosten, och den är jäkligt bra. Jag lade upp den här ovan som en hyllning till den tid som var, och till rymdfart över huvud taget.

4 kommentarer:

Mira sa...

Jag sticker inte under stol med att jag gillar Oldfield fortfarande. En del av hans grejor... QE2, Five Miles Out och Crises är favoriter. Fast somliga låtar även på de plattorna går bort...

Johnny sa...

Mira: Ja jag ska nog inte kasta bort Oldfield helt och hållet, även om det kanske lät så. Framför allt låten Five Miles Out är jäkligt grym.

Mira sa...

Hittar inte Five miles out på Spotify... :(

Johnny sa...

Mira: Du får lyssna här istället.