Jag läste ordet gulfilter i en av de fotobloggar jag följer; "...inte bara himlarna som får mer kraft. Allting för mer kraft. Gulfiltret ger bilden det där stinget.", läste jag. Gulfilter, det lät intressant. Och så gick jag till ett förråd där jag vet att det ligger ströbitar av plast och skräpar. Jag hittade inget genomskinligt gult, utan nöjde mig med nåt röd/orange-aktigt. Same shit, resonerade jag intelligent.
Sedan klippte och klistrade och tejpade och pysslade jag. Tio minuter av min livstid ägnade jag åt det. Pilligt när man har stora fingrar. Det blev inte snyggt, resultatet, men det ... blev. Sedan gick jag ut och plåtade himlen utan mitt hemgjorda filter och sedan med. Svartvitt, förresten.
Den vänstra himlen är plåtad utan filter, och den andra med. Ingen större skillnad, eller hur? Nå, jag hade väl egentligen inte väntat mig annat. Men varför funkade det inte?
1: Det går inte att göra egna filter till kompaktkameror?
2: Jag borde ha plåtat i färg, och efteråt ändrat till svartvitt?
3: Jag hade helt fel färg på den genomskinliga plasten?
4: Jag slarvade på något vis?
5: En kombination av allt ovanstående?
6: Något helt annat?
Dessa frågeställningar kan säkert få sina svar efter lite googlande hit och dit, men jag tycker det är roligare att experimentera och sedan spekulera öppet. Totalt ovetenskapliga spekulationer från min sida förvisso, men jag har trevligt under tiden.
14 kommentarer:
Jag tror inte du kan använda automatisk vitbalans om du vill se skillnad på bilderna med och utan gulfilter. I så fall kompenserar kameran för filtret. Men det kanske går att använda manuell vitbalans och "låsa" den på något sätt.
ö-helena: Åh!!! Detta tänkte jag inte alls på. All denna snö (av olika former, ljus och skiftningar) den här vintern har gjort att jag har gett upp och har satt vitbalansen på automatik. Ska testa din variant. Tack.
ö-helena: Äsch, funkade inte. :)
Det var snabbt testat! Tråkigt att det inte fungerade. Då vet jag verkligen inte vad det kan bero på.
ö-helena: Färgen på plasten kanske är för blek, och kanske ligger för nära linsen. Kameran kanske inte märker att den sitter där över huvud taget.
:)
Jag tror att nyansen på den gula plasten/glaset är direkt avgörande för en effekt man får.
Det ser ut som att plasten du använder är betydligt blekare än den gula färg mitt filter har.
/Johan
Johan: Åhå, ja mitt "filter" är verkligen ganska blekt. Jag får försöka hitta en annan variant. Jag gillar din blogg förresten, en av mina favoriter.
Aha.. du följer också Johans blogg. Ibland är bloggvärlden liten.
eftersom kameran gör om bilden till jpg och omvandlar den så kommer effekten av ditt "filter" försvinna...
så du måste nog köpa en kamera som klarar Raw filer...
typ Olympus E-PL1...eller liknande...
Nissepetter: Bra bloggar brukar ha en förmåga att nå ut, och då uppstår gärna världen är liten-fenomen. :)
Bengt: Kan det vara så? Hmm, min kamera klarar av raw också, så jag kanske borde testa det då.
Att ta svartvita bilder digitalt betyder att kameran omvandlar en färgbild till svartvit efter att bilden tagits. Därför fungerar inte filtret: Sensorn i kameran alltid ser färger.
För att få gulfiltret att fungera, behöver du en kamera som har en monokromatisk sensor som reagerar på ljusvåglängder på samma sätt som svartvit film.
pni: Det där låter som den slutgiltiga förklaringen. Så beskaffad är nog inte min kamera, och jag kan förvisso uppnå "gulfiltereffekten" medelst Photoshop, men det är kul att experimentera med sånt här. :)
Hur funkar det om du skulle hålla samma gulfilter en bit bort från linsen och naturligt ljus kommer fram... den tycks ju läsa av det gula rätt bra om man kikar på den översta bilden. Låt leka med tanken att du håller upp ett ark och tar bilden genom den.... eller lägger den mot en spegel och tar kortet i reflektionen.
Ja, jag spånar bara...
pq: Bra tips. Jag får experimentera vidare. :)
Skicka en kommentar