onsdag, mars 30, 2011

Varför inget LCHF-bröd?

Jag läser att 23 procent av svenskarna följer LCHF-dieten, helt eller delvis. Jag själv är en av delvisarna. Jag har dragit ner på kolhydraterna (inte helt, för jag är ingen LCHF-nazist), och sedan i julas har jag viktmässigt gått från 102 kg till 96 kg. Det är mest pasta som har fått stryka på foten. Jag äter en del, men tex spaghetti har fått ge vika för strimlad, stekt vitkål. Faktiskt godare än pasta, jag lovar.

En sak saknar jag dock, och det är att vräka i mig mjukt bröd. Okej, jag äter en del mjukt bröd nu med, men det blir inte ofta och mycket. Googlar man på "LCHF-bröd" så hittar man en del lovande recept, men jag säger somungar säger nu för tiden: Orka!

23 procent, som sagt. Man tänker ju då att det ska finnas LCHF-bröd i butikerna, på ICA och Konsum, till exempel. Men icke, i alla fall icke i de butikerna jag använder mig av. Fasen, marknaden borde ju vara skitstor. Varför är det på detta viset tro?

22 kommentarer:

P-E Fronning sa...

Det var banne mig ett rejält viktras!!

Ulrika sa...

Heja dig!

Det finns bröd med lite kolhydrater i:

http://www.carbzone.se/
http://www.lowcarbshop.se/carb-lchf-c-148.html
är två ställen som har det, t.ex.

Vendeltid sa...

Det kan också vara så att LCHF-bröd är en "färskvara". Det blir godast helt nybakat för det mesta, men å andra sidan kan man ju förvara det i frysen (även i butik) kanske. :)

Jag gillar "pones" och de är himla lätta och smidiga att baka. Googla recept. Även Heinz linfröscones är himla goda med Bregott och några skivor ost på.

Grattis till din viktminskning och ha en bra dag!

Johnny sa...

p-e: Men inget som syns. Allt mitt fett var/är en kulmage bara.

Ulrika: Tack. Men visst verkar det ju finnas en marknad för att lägga ut dessa bröd i de vanliga butikerna.

Vendeltid: Tack. Ja det slutar väl med att man får baka själv, antar jag.

Anonym sa...

Jag tror P-E syftar på att det står att du gått ned från 202 kg. Hade du gått ned över 100 kg hade det nog inte kunnat undgå att synas. :)

Johnny sa...

Mia: Hahaha!!! Tack, för det. :D Jag ändrar.

MrArboc sa...

Det kanske beror på att bröd med lite kolhydrater är ungefär som köttbullar med lite kött? (Inte omöjligt men lurendrejeri! ;> )

GI med "långsamma" kolhydrater är nog en annan sak.

Vendeltid sa...

Vad menar du med lurendrejeri då? Det ÄR ju lågt kh-innehåll i brödet som är bakat enligt LCHF. :)

Anonym sa...

Bröd är mjöl och vatten som gräddas - alltså väldigt HCLF. Ett "bröd" som är LCHF är i mina ögon inte bröd - brödliknande kanske, men inte bröd.

Vendeltid sa...

Okej, du menar så! :) Fast då måste jag ju säga att de LCHF-"bröd" jag bakat faktiskt smakar väldigt "brödigt" och även är riktigt lika vanligt bröd i konsistensen. :) Detta trots att det inte finns en enda gnutta mjöl i dem. (Min son är glutenintolerant så för oss passar det utmärkt att kunna göra samma "bröd" till både honom och mig.)

Nina Lindh sa...

Nä, inget bröd i butikerna. Man ska hålla på att joxa själv och så blir det bara... pannkaka... av själva brödet. Massor av ägg i nästan allt. Jag tål inte ägg.

Fast LCHF var gott... och grädde med kaffe är underbart!

Johnny sa...

Alla: Det låter ju nästan i alla fall som det finns en "brödsurrogat"-nisch att fylla, för den som vill tjäna pengar. Jag skulle absolut prova, om det fanns tillgängligt där jag brukar handla.

Anonym sa...

23%?? Kan det verkligen stämma, det låter väldigt mycket? Själv kan jag inte följa någon diet eftersom man som regel måste välja bort något jag gillar, och det vill jag inte. Jag äter en varierad kost utan att frossa i något, och har vant mig bort med skräpmat. På det sättet och i kombination med regelbunden motion har jag gått ner från 91 till 83 kg.

Hasse

Anonym sa...

"Vant mig bort med skräpmat"?? Vad fan är det för svenska? Nåja, du förstår säker vad jag menar. ;-)

Hasse

Johnny sa...

Hasse: Kan man bara hålla sig till det där med "regelbunden motion" så är ju allt bra, och regelbunden motion kräver antagligen en del kolhydrater. Socker i för stora mängder är vad jag har förstått det värsta.

Vendeltid sa...

Det fina i kråksången med just LCHF är att man inte behöver motionera för att gå ner i vikt! (Själv är jag av naturen väldig lat, så jag rör mig inte mer än nödvändigt.) Genom att enbart ändra kosten - till LCHF - gick jag ner 17 kg på lika många veckor! Musklerna tonades ändå, utan träning! Visst är vardagsmotion bra och en promenad om dagen skadar inte, men är alltså inte nödvändigt för själva viktnedgången.

De få gånger jag faktiskt "tränade" gick det alldeles utmärkt utan kolhydrater. Jag blev piggare och mer uthållig och fick inte mjölksyra som jag alltid får annars.. :)

Hasse: För min del är inte LCHF en diet utan mer en livsstil. Jag tycker inte att man försakar något för man äter gott varje dag, är alltid mätt och behöver inte gå med "kurrande mage" som vid andra dieter.

OM du är intresserad av att veta mer kan du titta in hos www.kostdoktorn.se :) Eller så fortsätter du såklart med det DU mår bra av! :)

Anonym sa...

Vendeltid: men ska man inte hålla sig borta från pasta och potatis när man följer LCHF-metoden? Det vill jag absolut inte avstå från att äta. Jag fortsätter som vanligt att äta allt men i måttliga mängder och med fokus på nyttigheter. :-) Sen har jag sån tur att jag älskar att motionera. :-)

Hasse

Elisabet. sa...

Men .., om man har högt kolesterol sedan tidigare, ska man verkligen våga sig på att frossa i grädde och smör och annat då ..?

Jag fattar det inte.

Mia* sa...

Elisabeth (och andra intresserade):

Jag måste få varmt rekommendera Kostdoktorn.se - han tillhandahåller massor av bra information kring [lågkolhydrat]kost och hälsa.

Exempel: Kolla in http://kostdoktorn.se/kolesterol om... ja, URL:en säger väl allt.

(bläk, att autentisera sig m.h.a OpenID via WordPress.com verkar inte funka just nu, men jag lovar att jag är samma Mia* som tidigare)

Mia* sa...

Och så skrev jag namnet fel också - sorry, Elisabet.

Glömde en sak: LCHF handlar inte om att frossa (i fett), utan om att äta sig mätt - på annat än kolhydrater.

Det där med "fett är farligt" sitter så djupt implanterat att jag, som ändå ätit LCHF ett tag, fortfarande ibland känner att jag "syndar" genom att äta feta saker. Skrämmande.

Vendeltid sa...

Hasse: När man äter LCHF ska man undvika pasta (all mjölmat) och potatis, det stämmer. Till pastan finns ju substitut och många tycker att t.ex. lättkokt zucchini eller strimlad vitkål är himla gott till köttfärssåsen. :)

Kan man inte avstå så är det såklart lite kinkigare. (Om man däremot läser på om näringsinnehåll i potatis eller vad vitt mjöl gör i kroppen så brukar suget avta. :D)

Som jag sa så gör ju var och en vad de själva tror är bäst. Angående träning, Björn Ferry kör ju LCHF och hans resultat på idrottens område verkar ju inte helt kassa vad jag förstått. ;)

Själv är jag som sagt LAT och gillar inte att träna, men ett par promenader i veckan kan jag stå ut med för att röra mig och få frisk luft. Vikten rasar ju ändå trots att jag äter massor av god mat. :)

Elisabet. sa...

Mia: tack för att du länkade! Jag har ju på tok för högt kolesterol, äter ingen medicin - ännu - och känner att om jag skulle byta kost, så blir jag lite ..., ja, orolig .., för vad resultatet då skulle bli vid nästa läkarkoll.