fredag, maj 13, 2011

Klippetiklopp

Klippetiklopp, klippetiklopp. Ett gäng hästar i nån slags vaktparadsliknande formation mötte min buss på morgonen. Sånt händer ibland.Som jag satt och skumpade på morgonbussen tänkte jag på fontänen på Sergels torg. När jag åker mot jobbet är den alltid lugn och stilla och osprutande, men egentligen när sätts den igång? Vilken tid alltså, och när stängs den förresten av för kvällen? Jag kom på att det där har jag ingen aning om.

Lite halvhjärtat tog jag en flukt på Wikipedia för att kanske där hitta tiderna. Halvhjärtat, som sagt, eftersom jag var tämligen övertygad om att där inte fanns nån information om saken. Mycket riktigt, och det kan kanske ändå göra detsamma, men jag hittade där i alla fall ett par bilder bredvid varandra, föreställande "torget då och nu", som jag tyckte det var kul att titta på.

10 kommentarer:

Mira sa...

Tack för "nuochdåbilderna". Jag älskar sånt. Dom har redan börjar nafsa i en kåk där på mitten ser jag.

Miss Gillette sa...

Jag som inte har några som helst band till ett äldre Stockholm måste ju säga att det ser bra mycket ljusare och snyggare ut med Kulturhuset istället för den äldre bebyggelsen. Detta sagt är jag ingen vän av urskillningslöst rivande. Men vilket monumentalt jobb det var att skapa Sergels torg! Om jag nån gång tänker på arkitekter så är det att de ritar hus mest. Men att transformera en bra bit av en stor stad på det här sättet -- det vore lätt hänt att känna sig som nån sorts gud, tänker jag. Man ritar lite och bygger lite modeller i balsaträ och rätt vad det är händer samma sak i verkligheten också.

Johnny sa...

Maria: På den tiden var det ett jäkla nafsande på staden.

Johnny sa...

Molle: Jag tycker nog ändå att de gick till överdrift.

Anonym sa...

Utan tvekan kan jag säga att jag föredrar de äldre bilderna!

Hmmm....ser ut som om ni hade sol i morse? Här var det ett hejdundrande åskväder!

Hasse

Johnny sa...

Hasse: Här har det varit, från i morse fram tills i skrivande stund (15:30), varmt och fruktansvärt kvavt, så åskan kanske kommer. Jag hoppas lite på det.

Mira sa...

F-n ta alla övernitiska stadsnafsare! Var det nån som sa Åska???

Johnny sa...

Mira: Det känns som att åska kan vara på gång ja.

P-E Fronning sa...

Fontänen borde vara igång oftare tycker jag.

Johnny sa...

PEF: Den borde köras på vintern (fast kanske med glykol istället för vatten då).