tisdag, juni 28, 2011

Ljus och mörker

Jag tittar ut och ser att man tydligen byter ut gatubelysningen i området där jag bor. Jag är inte säker på att jag gillar't. Det ser lite ut som att skön 70tals-estetik får ge vika för nåt slags postmodernt. Förvisso lär lamporna som byts ut inte vara från 70-talet, och postmodernt vet jag knappt vad det är - men ni fattar vad jag menar.
På tal om belysning så fanns ju ingen sådan för ett par-tre tusen år sedan, inte i den mening vi är vana med. Jag föreställer mig att man levde i ett slags ständigt dunkel, i alla fall kvällstid. Jag sitter och läser om Germaner på Wikipedia, och hamnar på avsnittet 'Levnadssätt och karaktär':
I allmänhet var germanerna skogsinvånare, och urskogen har också för deras äldre historia en alldeles särskild betydelse. Det var den som genom sin otillgänglighet utgjorde deras egentliga skydd mot de romerska erövringarna och sålunda bevarade deras frihet.
Skogsinnevånare - smaka på det ordet. Fan vad långt man (jag) har kommit från ursprunget ändå. Jag uppfattar skogen - i alla fall den där djupa, barriga och täta - inte som någon trygg plats alls, utan tvärtom ett hotfullt ställe. Fast kanske var de gamla germanernas storskogar luftigt löviga ställen. Det går säkert att ta reda på det där, men det får bli en annan gång.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Skogar är väl det härligaste som finns! Men det kanske beror på att jag alltid bott i princip i skogen och dessutom har ärvt min pappas lokalsinne så jag bara lyckats gå vilse en handfull gånger;-)

Johnny sa...

mrarboc: Lokalsinne måste vara viktigt i skogen. Jag har dåligt av den varan.

Barbro Binda sa...

Skogar är härligt, om dom är lagom stora. Mitt lokalsinne är noll, hittar inte på jobbet ens fast jag har jobbat där i 15 år. Jag är dyskalkyliker, då har man ofta det problemet. OCH andra :-)

Johnny sa...

BB: Vad är dyskalkyliker? Är det när man är dålig på matte?

Barbro Binda sa...

Nej, man behöver inte vara dålig på matte. Det är siffrorna som är problemet. Som bokstäver är för en dyslektiker.
Dyskalkyliker kan även ha, förutom dåligt lokalsinne, problem med avståndsbedömning och svårigheter att förstå klockan t.ex. (NU fattar jag varför jag aldrig ville ha klocka med digitala siffror, jag måste se på visarna för att förstå)

Johnny sa...

BB: Stackare. Nå, du verkar överleva ändå. :)

Barbro Binda sa...

Det går ingen nöd på mig, och tänk hur mycket nytt jag får uppleva hela tiden för att jag inte fattar att jag varit där förut :-)

Johnny sa...

Bb: så är det med mlg och böcker.

Miss Gillette sa...

Säger som mrarboc: skogen är min vän, och mörkret också. Tryggare känner jag mig aldrig än i skogen. Okej att jag inte kan orientera mig fullkomligt jättebra i kolmörker, men i dunkel/halvdager, så.

Johnny sa...

Miss: Jag tycker trollen är obehagliga. Och rået. Och alla de andra sakerna.

Bengt sa...

Anledning till att de byter är att man går från kvicksilverbelysning till LED. Det gör alla kommuner.

Johnny sa...

Bengt: Åhå. Tack för den infon. :)