fredag, augusti 26, 2011

De bortglömda och undansjasade blir förkonstlade och namngivna

Jag har ett verktyg, ett photoshop-plugin, som är till för att typ “städa upp” bilder, och med det menas, antar jag, att det ska trolla bort brus och kornighet. Jag, som gillar att plåta på avstånd men som har en kamera som inte zoomar nåt vidare, har ett överskott på just brus och korn i mina bilder. Man skulle därför kunna tro att ett sådant verktyg passar mig som handen i handsken.

Nix, icke. Verktyget är säkert bra … för de som behärskar det. Jag gör det inte. Mina bilder, körda genom detta program, blir bara totalt overkliga; ser nästan målade ut. Man kan kanske gilla den effekten, men meningen är nog att man ska förbättra bilderna, inte göra dem spejsiga.

Jag skulle ju kunna sätta mig ner och lära mig hur man gör, men jag pallar inte. Istället låter jag bli att använda verktyget. Fast just idag kör jag med det. Jag tänkte nämligen ge lite upprättelse åt dem jag plåtar men inte “använder”. De som kommer med i bakgrunden eller bara blev för skruttiga för att användas (läggas in på flickr). De brusiga anonyma och namnlösa.

Så jag plockade fram några av dem från de senaste dagarnas fotande. Bakgrundsfigurer. Brusiga tanter och korniga gubbar. Dessa körde jag genom overklighetsverktyget. Och sedan tog jag ännu ett steg – jag döpte dem. Förnamnen fick bli Sveriges vanligaste förnamn, men efternamnen tillverkade jag på Patent & Registreringsverket.

vitskagg
Erik Fridmark

curly
Maria Adembris

vatten
Lars Ulvrot

glasseyes
Anna Hållvang

sammanbiten
Karl Irmeus

halsband
Margareta Vikå

snyter
Anders Rosbom

mobil
Elisabeth Flemmryd

Använder man efternamnsskaparen på PRV så blir namnen nästan automatiskt lite finare än de vanliga och bonniga namnen de flesta av oss håller sig med, så man kan nästan säga att jag adlade dem lite grand. Och medan jag höll på med detta lyssnade jag på gammalt synthande.

9 kommentarer:

Miss Gillette sa...

Jag fattar hur du menar med att vilja bestämma själv hur det ska bli, men jäklar vad fina bilderna är med det verktyget! Verkligen spännande!

Sid sa...

Det blev ju bra!

Johnny sa...

Miss: Ja det ser onekligen knasigt ut. Inte min förtjänst dock, utan automatiskt tillverkat. Fast det där med att hitta på namn till folk tycker jag är kul.

Sid: Tack. Knasigt i alla fall.

Miss Gillette sa...

johnny: Det du har gjort -- att ta fram de här oljemålningsliknande porträtten och sedan sätta fiktiva namn på dem -- är nåt man kan vänta sig att se på vilket bättre konstgalleri som helst. Jag tycker det är hur intressant som helst. Och så tycker jag att du kanske skulle kunna utveckla din konstnärliga ådra lite mer seriöst. Det är ju inte första gången du visar här på bloggen att du har en rik sån.

Johnny sa...

Miss. Snällt sagt. Och inspirerande.

Marianne Johansson sa...

miss gillette: jag håller med dej: han h a r en konstnärlig ådra...

Johnny sa...

M. Tack. :-)

Anonym sa...

Jag håller helt och hållet med Miss Gillette!

Hasse

Johnny sa...

Hasse: :)