torsdag, november 17, 2011

Auktoritär gas

Fan vilken passande beskrivning! Vilken bra beskrivning av fenomenet - av personlighetstypen. Det tänkte jag direkt när jag och Johan på jobbet pratade om olika typer vi kände och hade att göra med och Johan tipsade om (den nu tre veckor gamla) DN-artikeln. Vi hade väl kommit in på de där jobbiga typerna, de som liksom är som strömvirvlar, och i värsta fall som vampyrer och svarta hål. Uttrycket - beskrivningen - jag totalt fastnade för var: "Auktoritär gas" eller "Auktoritära utsöndringar".

Auktoritära utsöndringar

Exemplen som denna klockrena artikel tar upp är Bildt och Zlatan, men jag tror att det finns personlighetskusiner till dem på varje arbetsplats och i varje sammanhang. Åtminstone känner jag flera såna. För flera år sedan var det populärt att försöka peka ut vilka man hade att göra med som och hade en psykopatisk läggning. Möjligen är den här personlighetstypen, "gasläckarna", en slags undergrupp till psykopaterna, men det kan lika gärna röra sig om nån form av narcissism. Helt klart är att de är hyfsat många, och att de bör bekämpas i den mån det går.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket intressant och bra artikel.

Hasse

Elisabet. sa...

Ja, jag säger som Hasse. Och alla har vi väl någon sån där typ i sin omgivning .., nån som gör att man förvandlas till ett mähä ,-)

Jag undrar vem t.ex. Carl Bildt "mähäas" av ...?

Anonym sa...

Elisabet: sin fru? ;-)

Hasse

Johnny sa...

Hasse: Eller hur. Jag tyckte det.

Elisabet/Hasse: Jag gissar: ingen.

Mira sa...

Alfahannar?

Johnny sa...

Mira: Nja, alfahannar kan ju vara trevliga typer också.
Fast förstås verkar de i artikeln nog nästan alltid vara män. Åtminstone tror jag det.

Mira sa...

Jag såg bara framför mig blottade strupar och svansande svansar...

Johnny sa...

Mira: Ja ämnet bjuder faktiskt att se i djur-termer.