söndag, december 18, 2011

72

1972 var jag åtta år gammal. Hur jag än försöker minns jag knappt nåt alls från den tiden. Lite spridda bilder från skolan bara. Tvåan gick jag väl i. Det är möjligt att jag hade börja upptäcka popmusik - Sweet var det första exemplet - men troligen inte. En gammal rostig minnescell i bakhuvudet meddelar mig att Sweet dök upp när jag var nio - i trean alltså.

Men när jag var åtta, vad tusan lyssnade jag då på? Barnmusik, med all säkerhet. Min fröken i lågstadiet spelade förresten piano. En hel del kristna barnlåtar, vill jag minnas. Ett urgammalt minne smyger sig plötsligt på: nån låt om (de israeliska kungarna) David och Saul. Jag minns nästan hur den gick.

Nåh! Nu för tiden har vi det så bra att vi kan åka tidsmaskin tillbaks till tiden innan vi hade blivit musikmedvetna. Spotify, YouTube och andra liknande tjänster hjälper oss med det. Så jag reser tillbaks till 1972, och hittar gruppen Curved Air. Hade Johnny åtta år uppskattat detta? Troligen inte. Johnny 47 däremot, han tycker att visserligen så ser de rätt töntiga ut (fast på ett oförklarligt coolt vis), men musiken är jäkligt skön (även den på ett slags oförklarligt vis).

8 kommentarer:

Ola sa...

Grabbarna se rätt negativa ut. Men Tjejen hon är positiv. Fast helt negativa är dom ju inte heller. Halvnegativa kanske. Tekniken kallas solarisaton om jag inte minns fel. Man gör en kontrollerad "ljusskada" under framkallningen av fotografier. Då blir bilden något liknande det man ser på grabbarna i videon.

Johnny Söderberg sa...

Ola: Känner till grejen. Man kan göra nåt liknande med kurv-verktyget i Photoshop. Kände dock inte till att det kallades solarisaton.

Anonym sa...

När jag var 8 lyssnade jag inte på pop utan på svensk schlager eftersom mina föräldrar alltid lyssnade på Svensktoppen. Tror nästan alla lyssnade på Svensktoppen på den tiden (1965). Så jag är uppvuxen med Siw Malmkvist, Ann-Louise Hanson och Anna-Lena Löfgren. Lite pop snappade man väl upp via brorsan som är 4 år äldre. Den alla första poplåt jag kan minnas att jag hörde var denna.

http://www.youtube.com/watch?v=GxwoxWOd_dc

Hasse

Mamman med skafferiet sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mamman med skafferiet sa...

Som yngst i syskonskaran så var Sweet något som jag fick avnjuta redan som blöjbarn, dånandes ut från storebrorsans pojkrum. Minns speciellt kassaapparats-ljudet i "Action"!
Njöt verkligen av Hasses länk med "The Tokens", episk låt och otroligt mode. Sångaren såg ju dessutom lite ut som ett lejon! :-O
Här kommer min första pop-upplevelse, jag vann ett kassettband på Grönan och det gick varmt:
http://youtu.be/cH3gdCiHGgk

Johnny Söderberg sa...

Hasse: De där lejonen, inte håller väl de till i djungeln inte? Det är väl savannen.

Mms: Sångaren i "Lions" såg lite ut som en vägödd blandning av Paul Simon och Roman Polanski.

Jag tror mig minnas exakt när den låten med Barbi Benton alltså, blev populär. Det var efter att den hade varit med i deckaren McCloud.

Ullah sa...

Den där låten med David etc, var den inte ur samlingen "Titta vad jag fann?" ? Min mamma hade pippi på den.
"Faraos dotter hon sa till sin far,
titta en gosse jag fann,
tycker du inte att gossen är rar,
min skall han bli minsann". Det var om Moses, naturligtvis.

Johnny Söderberg sa...

Ullah: Ingen aning. Jag har ingen aning om vars sången kom ifrån.