torsdag, december 01, 2011

Forntiden

Forntiden, har jag läst mig till, är "den tid där de skriftliga källorna är obefintliga eller alltför bristfälliga för att ge en täckande bild av historien." Forntiden började alltså när .. ja, när allt började ... och slutade när så att säga allt började dokumenteras - skriftligen och/eller bildligen. Det är lite flytande det där, och skiljer sig från plats till plats.

Jag kom att tänka på att vi - du och jag - ju inte tillhör forntiden, utan tillhör nån slags modern tid (möjligen postmodern) - men faktiskt någon gång i framtiden ändå kommer att befinna oss i forntiden. Så här: Information förstörs. Fysisk information, såsom skrivna ord på papper och foto och film, kommer att vittra sönder till slut. I bästa fall kommer denna information att konverteras om till nåt digitalt, men långt ifrån allt.

Men även digital information förstörs. Dels genom fysiska orsaker, såsom datorkrasher och sånt, men också på grund av slarvig/bristfällig kopiering. Och pga översättningar till både riktiga språk och till olika dataspråk och tillbaks igen. Små fel kommer att smyga sig in. Det kommer att funka som den kända viskleken: "Johhny äter äpple" - passerat genom tio öron och munnar - kan mycket väl bli: "Eoner äro tre", eller vad fan som helst.

Till slut, ett gäng århundraden framåt i tiden, är informationen om oss och det vi åstadkommer i våran tid inte riktigt tillförlitlig. På det viset kryper forntiden framåt i tiden, lite i taget, och till slut kommer även du och jag att vara forntidsmänniskor. Jag kommer förresten nu att tänka på avdelningen "Svenska sagokungar" på Wikipedia. Dessa är kungarna som fanns .. men bara kanske.
Sagokungar är en beteckning som ges till de kungar som främst omnämns i verk som tillkommit långt efter att de skall ha regerat. Ofta är dessa källor dessutom fyllda med mytologiskt material som gör sanningshalten än mer svårbedömd.
Även du och jag kommer så småningom - i bästa fall och bara i en droppe av tid - att bli som sagokungar. Vi fanns en gång. Kanske.

Inga kommentarer: