fredag, december 02, 2011

Hed

Jag nämnde på facebook att jag skulle vilja vandra ut på en hed. Jag hade precis tittat ut genom fönstret och funderat över vad jag skulle ha gjort om jag hade varit ledig. Gått in i en skog var första tanken, men strax ändrade jag mig till: Gått ut på en hed. Men vad är en hed, egentligen?  Wikipedia:
Hed är en typ av landskap (eller ekologisk biotop) som karaktäriseras av att det är beväxt endast med låga växter, som buskar och gräs, och alltså har inga eller endast ett fåtal träd. Mossar räknas inte som hedar, trots att de också saknar träd.
Finns hedar i Stockholm? Fan, jag vet inte. Jag jobbar alldeles intill Gärdet, och där finns knappt några träd. Fast tittar man på en bild så ser man att Gärdet bara är en stor gräsmatta. Ett gammalt skogsområde kanske, rensat på skog.

Finns det nån gräns för hur litet eller stort ett område ska vara för att kallas för hed? Om det inte gör det - om en hed skulle kunna vara väldigt, väldigt liten - då skulle jag nog kunna hitta några hedar i mitt närområde. Kanske.

Fan, nu VILL jag hitta en hed.

Den sortens hed som jag talar om här verkar inte ha något med "Hedenhös" att göra. "Hedenhös" anspelar på hedendom och gamla gravhögar (hös - hög). Å andra sidan kan de smälta ihop, dessa storheter, för på Tjörn utanför Göteborg finns det en hed som under forn tid användes som gravfält. En hedhed kanske? En gammal hederlig hedhed.

Det finns faktiskt ett gravfält bara tio minuters promenad från mitt jobb. Jag har varit där förr. Kanske borde jag ta ännu en promenad dit, i brist på hed då? Jag får se.

7 kommentarer:

Bengt sa...

Du kan ju testa gärdet...fältet är tillräckligt stort för att vara en hed,,,

Bengt sa...

eller http://sv.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4rvaf%C3%A4ltet eller http://sv.wikipedia.org/wiki/Tyresta_nationalpark

Brandområdet lär nog vara ganska mycket hed vid det här laget...

Johnny sa...

Bengt: Tyresta brandområde är mycket möjligt själva motsatsen till hed, när man läser om det. Det verkar sjuda av nytt liv.

Elisabet. sa...

Du får åka på semester till Halland - gratis boende har du här - sen har du hedar så mycket du vill att vandra på!

Johnny sa...

Elisabet: Tack. Om jag nån gång hamnar i Halland kommer jag och knackar på. :)

Anonym sa...

Eller res till Storbrittanien! Då kanske du t.o.m springer på Baskerville's hund! ;-)

Hasse

Johnny sa...

Hasse: På Dartmoorheden. En äkta hed. :)