söndag, januari 29, 2012

Timeline-bild till facebook

Det så kallade "Timeline" har nu genomförts på facebook, eller håller nu på att genomföras som bäst, och detta innebär bland annat att istället för den vanliga profilbilden uppe till vänster så blir det nu en stor omslagsbild som har en liten profilbild liggande över sig.

Omslagsbilden kan vara större än måtten 850 x 315 pixlar, men just de måtten är vad som blir. Stoppar du in en större bild så får du flytta runt den inom de måtten. Stoppar du in en mindre bild (den bör dock inte vara kortare på bredden än 720 pixlar, för då blir du ombedd att använda en annan bild) så kommer facebook att zooma upp den till de rätta måtten. Så här ska det vara.


                     Tryck på bilden för att förstora den.

Nu kanske det ser krångligare ut än vad det är, men det är inte krångligt. Har man inte Photoshop så går det bra i vanliga Windows Paint. Du öppnar bara upp en bild i Paint och sen: Bild --> Attribut --> Bredd: 850 - Höjd: 315. Värre är det inte. Fast det ska ju sägas att Paint inte erbjuder nån flexibilitet att tala om. Jag har dock kört med Photoshop, och gör du själv det, eller nåt liknande program, så är det bara att öppna upp nedanstående bild och använda som mall.


                     Tryck på bilden för att förstora den. Eller: "Spara mål/bild som".

Tillbaks till den övre bilden. Du ser den lilla rutan nedtill till vänster. Det är på det stället den där profilbilden hamnar. Vill man vara seriös och noga med designen på sin omslagsbild kan det kanske vara bra att veta det. Profilbilden blir kvadratisk, och det spelar ingen roll hur stor bilden du laddar upp är, för facebook krymper den till måtten 125 x 125 pixlar.

Profilbilden får en vit ram omkring sig, men den har jag räknat med när jag gjorde den svarta mallen här ovan. Ser du till att hålla dig på det svarta bör det bli bra. Men som sagt, det är möjligt att jag krånglar till det i onödan. Upp med en bildjävel bara, det blir nog bra.

Internet vore inte internet om det inte genast dök upp bloggposter som den jag har gjort här. Eller topplistor och till och med generatorer som fixar timeline-bilder. Om du tycker att jag har varit opedagogisk, eller om du vill göra det lätt för dig eller bara vill ha inspiration, så funkar den här googlingen finfint. Sverige ligger lite på efterkälken tror jag, så det verkar finnas en hel del.

8 kommentarer:

P-E Fronning sa...

"Upp med en bildjävel bara" - tummen upp

Steffe sa...

Eller så låter man Facebook vara och klarar sig utan den sajten!

Johnny Söderberg sa...

Eller hur. För egentligen ... hur viktigt ÄR sånt här egentligen? :)

Johnny Söderberg sa...

Det är också ett alternativ. :)

Nasty sa...

Det var bättre förr.

Johnny Söderberg sa...

Stephen Kings "Det"? ;)

Nasty sa...

Ja den var också bättre. Förr.

Johnny Söderberg sa...

Det sägs att den - filmversionen - ska få sig en nyversion.