fredag, februari 24, 2012

Smågrinig fredagsmorgon

Vad är grejen med att tycka så synd om den nya kronprinsessan? Att hon föds in i ett jobb, en mall, en roll. Att förväntningarna på henne är så stora. Jag tycker mer synd om dem som föds in i religiösa miljöer. Klaga hellre på det än på kronprinsessans "slaveri". Dessutom tror jag inte på att man verkligen tycker synd om henne. Man vill bara bli av med monarkin. Vill inte ha detta ankare som löper tusen år ner i historiens djup. Historia är fult. Historia är reaktionärt. Hellre vill man kanske att Sverige ska vara nån slags administrativ enhet bara, nån liten anonym kugge i EU-maskineriet. Monarki? Bah! Det är föråldrat. Bort med det. Flaggan kan vi förresten också slänga. Namnet "Sverige", behövs det? Nä, det är fult och omodernt. Vi kan väl heta "EU-sek m95, nordöstra kvadranten", eller nåt i den stilen. Det låter flottare.

18 kommentarer:

h.skoldebjer sa...

He he he.....bra och roligt skrivet. Det tycker jag även fast jag är hjärtligt trött på vårt kungahus och är snubblande nära att bli republikan. Jag minns att jag tyckte det var trist att de gjorde om riksdagens högtidliga öppnande med Karl XI:s drabanter. Allt är så urvattnat med kungahuset nu för tiden, stentråkigt är det

Johnny Söderberg sa...

Alltså, jag tycker inte stenhårt att monarkin måste se ut som den gör just nu. Den kan gott få förändras, passas in bättre i tiden, om nu det behövs. Och jag tycker definitivt inte att det måste vara Bernadottar i evig tid som sitter på tronen, de har suttit länge nog. Men det är själva kontinuiteten som jag gillar.

Nasty sa...

Du har förstås rätt i att det finns väldigt gott om barn som det är oerhört mycket mer synd om än kungahusets. Jag hör själv till dem som har använt stackars flicka-argumentet. Men den här bebisen har förstås ett lyxproblem. Nästa gång jag vill giljotinera Bernadotterna ska jag hitta på nåt annat.

Miss Gillette sa...

Jag håller med dig, faktiskt. Inte för att jag avundas de kungliga, för det gör jag inte alls, men tänk så många barn som föds bara här i landet som kommer att få betydligt svårare att förändra sin framtid. Barn till tokreligiösa, som du själv säger. Barn till missbrukare och våldsverkare. Barn som inte tillåts få några, eller bara några få noga utvalda, redskap att själva forma sitt liv med.

Att även kungliga kan bryta sig loss ur förutbestämda roller finns det ju en rad exempel på, så nej, jag tycker faktiskt inte det är synd om den nyfödda. Men jag är glad för hennes föräldrars skull -- de är ju folk som alla andra under sina titlar.

Johnny Söderberg sa...

Va?! Tycker du inte exakt likadant som jag?! Då får du inte kommentera mer här.

Johnny Söderberg sa...

Ja till och med drottning Kristina kunde ju bryta sig ut. Det finns alltid släktingar som är villiga att ta över. Så är det nog med dagens kungligheter ochså. Och skulle ingen av de vilja vara kung eller drottning så kan jag tänka mig att ställa upp.

Nasty sa...

Som sagt, det är fel av oss inte-rojalister att vädja till stackars-bebis-känslan när det handlar mest om andra saker. Härmed erkänt. Nu är det inte mycket att orda om eftersom kungahuset säkerligen blir kvar minst ett par generationer till. Vi republikaner får gilla läget.

Johnny Söderberg sa...

Så är det, gilla läget. Förresten vill jag inte låta som nån fanatisk monarkiförespråkare, för det är jag inte. Jag gillar att vi har kung/drottning, men jag tänker nästan aldrig på saken.

Paradigm sa...

Jag är lite mitt emellan. Det blir konstigt när folk får jobb utan meriter. När sen kungen står och mumlar om kaffe-flickor så känns det som att skattepengarna kunde använts bättre. Jag är inte emot att värna det historiska arvet men det borde kanske göras på ett annat sätt.

Fast jag känner mig inte hemma hos republikanerna. Det är samma sorts personer som Humanisterna. Som vill att vi alla ska bo i vita lådor och tänka idel rationella tankar. Hellre knugen i så fall.

Elisabet. sa...

Men för mig är det helt klart känslan att förväntas bli en bra drottning så småningom, det är helt och hållet den!
Jag hatade att ha finklänningar och sånt när jag var liten och kämpade ofta och länge för att få vara den jag är .., och fy farao om jag hade blivit prinsessa!!!
Att det kostar pengar att ha ett kungahus, det gör mig absolut ingenting - det får kosta - och att jag tycker det är hemskt att födas in i en roll, det betyder absolut inte att jag ligger sömnlös för prinsessans skull .., och jag tycker precis lika synd om alla ungar som har det eländigt och flickor som inte får gifta sig med vem som helst och inte får springa på stan och inte tågluffa, men det lär nog inte den lilla prinsessan få?
Hon är ju på ett sätt livegen.
Det är det jag tycker är hemskt.
Annars kan jag mycket väl tänka mig ett kungahus - hur det nu ska gå ihop med vad jag för övrigt tycker - ,-)
Så .. ja, jag tycker verkligen synd om henne, men det kanske är helt onödigt, när hon blir vuxen kanske hon tycker att det är hur lajbans som helst ,-)

Johnny Söderberg sa...

Jag känner nog som dig - typ. Alltså, jag är inte främmande för att återgå till valkung, så som vi hade det innan Gustav Vasa.

Johnny Söderberg sa...

Men inget hindrar ju henne från att avstå. Hon kommer säkert att få syskon som tar över i så fall, eller hennes morbror och moster. Eller så kan hon ta över och låta bli att vara så stel och konventionell som nuvarande kungen (åtminstone på arbetstid) verkar vara.

Steffe sa...

Hon föddes väl rakt in i en religiös miljö?

Johnny Söderberg sa...

Nä. I en kristen miljö, men knappast religiös.

Steffe sa...

Samma sak tyckar jag nog.

Johnny Söderberg sa...

So say we all.

Aud Djupaudga sa...

Hehe...jag håller verkligen med. Jag har så svårt för det där argumentet att "få välja sitt liv fritt"
Som om särskilt många kan göra det. Det kan vi oftast inte alls.

Johnny Söderberg sa...

Jag kommer att tänka på en rad ur Dan Hylanders låt "Från en till en annan". Den här: "... rätten att forma sitt liv ... är en fråga om ekonomi ..".