lördag, juni 09, 2012

Att vara gårdsk

I Dick Harrisons historieblogg nämns i en post "köpmannen Gille den gårdske". Jag tyckte det namnet/epitetet lät så kul att jag var tvungen att googla det. Jag menar, hur fasen är man beskaffad, eller hur fasen har man gjort sig förtjänt av tillnamnet "den gårdske"? Kan man säga så här om någon: "Hör på den du, han är verkligen ganska gårdsk av sig."? Eller så här kanske: "Ämen nu får du fan gå och duscha, det står ju som en gårdsk odör omkring dig!".

Jag vill alltså ha "gårdsk" till något som har att göra med att man är lantlig av sig, eller typ "born i a barn" liksom. Men jag hade fel, de blev jag varse när jag googlade. Jag hittade att "gårdsk", det är den som helt enkelt kommer från gårdarrike, och gårdarike är ju som alla vet den norröna benämningen på Ryssland.

Nu är ju jag inte från Ryssland, och vill heller inte vara från Ryssland, men bara grejen att kunna heta "den gårdske" efter sitt förnamn är ju så tufft att jag nästan skulle vilja vara det ändå.

4 kommentarer:

Monia - mamma till Tuvalie sa...

Missa inte bloggvärldens största goodiebagtävling hos mig! Sponsrade priser värda över FEMTON TUSEN kronor! :) Här hittar du den:

http://moniasundgrenjansson.blogg.se/2012/may/vinn-goodiebags-till-ett-varde-av-.html

Finns även andra tävlingar här:
http://moniasundgrenjansson.blogg.se/category/tavlingar.html

Johnny Söderberg sa...

Nja, jag tycker nog det var något klart gårdskt över både din blogg och dess goodiebagtävling, så jag hoppar. :)

P-E Fronning sa...

Vill du hellre vara miklsk, särksk eller vinsk?

Johnny Söderberg sa...

Haha. En skylt på ett nakenbad kunde vara: Här får du inte vara särksk.